Skip to ContentSkip to Navigation

Groundbreaking Work

@Zernike Campus Groningen

Nieuw gebouw Rijksuniversiteit Groningen vernoemd naar Nobelprijswinnaar Ben Feringa

18 november 2016
Impressie van de Feringa Building

Het nieuwe gebouw voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wordt omgedoopt tot ‘Feringa Building’. De Groningse hoogleraar Ben Feringa werd vorige maand de Nobelprijs voor Scheikunde toegekend voor de ontwikkeling van de moleculaire motor . Het nieuwe gebouw voor Bèta-technisch onderwijs en onderzoek stond in de ontwerpfase bekend als Zernikeborg. Het nieuws is bekendgemaakt door Jasper Knoester, decaan van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, tijdens een feestelijke receptie die de faculteit ter ere van Feringa vrijdag hield.

‘Een uniek gebaar van de Rijksuniversiteit Groningen en een enorm grote eer voor mij om over enkele jaren iedere werkdag een gebouw te kunnen betreden dat mijn naam draagt,‘ vertelt een trotse Ben Feringa. De Feringa Building wordt de plek voor hoogstaand fundamenteel en toegepast onderzoek waar topinstituten als het Stratingh Institute for Chemistry (waar Feringa toe behoort), het Engineering and Technology Institute Groningen, het Zernike Institute for Advanced Materials, het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute, het Van Swinderen Institute, het Kapteyn Astronomical Institute en SRON zullen huisvesten.

Bouwen met moleculen

Feringa ontving de Nobelprijs Chemie 2016 voor de ontwikkeling van de moleculaire motor. Hij deelt de prijs met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit Sir James Fraser Stoddart. Feringa is Groningen altijd trouw gebleven. Hij studeerde er en promoveerde in 1978. Hij wordt wereldwijd erkend als pionier op het terrein van moleculaire motoren. Zo werd hij vorig jaar uitgebreid geciteerd in een achtergrondartikel over nanomotoren in het tijdschrift Nature. Een van de mogelijke toepassingen van zijn motoren is het afleveren van geneesmiddelen die hun werk alleen in bepaalde delen van het lichaam doen. Naast moleculaire motoren richt Feringa zich ook op katalyse.

Nieuwbouw in twee fases

Tussen 2017-2022 wordt de Feringa Building (62.000m2) in twee bouwfases gerealiseerd op de Zernike Campus Groningen als opvolger van het verouderde gebouw ‘Nijenborgh 4’. Als eerste zal het zuidelijk deel worden gebouwd (2017-2018), met onder meer de hoofdingang, de grote collegezaal, het atrium, de clean rooms en een deel van het Research Cluster. Daarna kunnen de eerste opleidingen en onderzoeksinstituten (waaronder ook het Stratingh Institute for Chemistry waar Feringa toe behoort) inhuizen en zullen gebouwen 17 en 18 van Nijenborgh 4 plaatsmaken voor het tweede bouwdeel (2020-2021). In 2022 moet het totale bouwproject gereed zijn en het oude gebouw zijn gesloopt. Het ontwerp is een samenwerking tussen Ector Hoogstad Architecten, Stevens Van Dijck, ARCADIS, DGMR, ABT Wassenaar en dr Heinekamp.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:17

Meer nieuws

  • 22 maart 2017Prestigieuze toekenning voor onderzoek slaaptekort

    RUG-neurowetenschapper Robbert Havekes heeft samen met collega’s uit Duitsland, Zuid-Korea en de VS een subsidie van EUR 1,25 miljoen ontvangen uit het Human Frontiers Science Program (HFSP). Hij gaat de rol van de biologische klok bij de problemen...

  • 20 maart 2017Subsidie Laura Batstra: Klassenfeestjes tegen sociale uitsluiting

    Laura Batstra start een project waarbinnen kinderfeestjes voor de hele klas georganiseerd en gepropageerd worden met als doel sociale uitsluiting van kinderen tegen te gaan. Stichting Kinderpostzegels subsidieert dit initiatief.

  • 17 maart 2017Jongeren wachten lang met het zoeken van hulp bij psychiatrische stoornis

    Na het ontstaan van een psychiatrische stoornis duurt het vaak vele jaren voordat jongeren hulp zoeken. Dit blijkt uit onderzoek van socioloog Dennis Raven van het Universitair Medisch Centrum Groningen, uitgevoerd in samenwerking met GGZ Friesland...