Skip to ContentSkip to Navigation

Aletta year: 20 April 2021 – 20 April 2022

UG honours Aletta Jacobs
News

Nieuws

Wereld Vrouwendag valt samen met promotie dr. Aletta Jacobs
Geplaatst op:07 maart 2022

Acht maart is het niet alleen Wereld Vrouwendag, maar ook de dag waarop Aletta Jacobs (1854-1929) in 1879 promoveerde.

Rebecca Gomperts: ‘Abortus is een mensenrecht’
Geplaatst op:01 maart 2022

Als Rebecca Gomperts op 8 maart de Aletta Jacobsprijs ontvangt uit handen van rector magnificus Cisca Wijmenga gaan haar gedachten ongetwijfeld uit naar de vrouwen die haar zijn voorgegaan, zoals Els Borst, Gunilla Kleiverda en Khadija Arib. Maar ze zal zeker ook denken aan de vrouwen die nog altijd geen toegang hebben tot een veilige abortus. Gomperts: ‘Abortus is geen medische kwestie, maar een mensenrecht dat wereldwijd wordt geschonden. Sinds het beschikbaar komen van de abortuspil is de moedersterfte als gevolg van een onveilige abortus in twintig jaar tijd gedaald van 100.000 naar 25.000 per jaar. Maar wat mij betreft is elke vrouw die onnodig sterft er een teveel.’

Onthulling portrettenreeks hoogleraren
Geplaatst op:02 november 2021

Op maandag 1 november zijn 20 nieuwe portretten van hoogleraren onthuld.

Rebecca Gomperts ontvangt Aletta Jacobsprijs 2022
Geplaatst op:28 september 2021

De Aletta Jacobsprijs 2022 van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is toegekend aan Rebecca Gomperts. Ze krijgt de prijs vanwege haar strijd voor abortusrechten en de toegang tot veilige en legale abortus voor vrouwen.

150 jaar Tine Tammes, de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Groningse universiteit
Geplaatst op:23 juni 2021

In 1871, het jaar dat Aletta Jacobs als eerste vrouw ging studeren, werd in de Groningse Peperstraat Tine Tammes geboren. 23 juni 2021 is haar 150e geboortedag.

RUG lanceert gratis stadswandeling als onderdeel Aletta-jaar
Geplaatst op:03 juni 2021

Van de inschrijving van Aletta Jacobs in 1871 tot het hoogleraarschap van Tine Tammes in 1919: er zijn talloze verhalen te vertellen over vrouwen aan de Groninger universiteit. De nieuwe stadswandeling van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bundelt een deel van deze verhalen. Het laat wandelaars via negen locaties in de voetsporen treden van de eerste vrouwen aan de Rijksuniversiteit Groningen. In het kader van het Aletta-jaar ging de RUG de samenwerking aan met historici Sanne Meijer en Iris van den Brand, allebei alumni van de RUG. Zij maakten de stadswandeling, die vanaf zaterdag 5 juni gratis voor iedereen online beschikbaar is.

In de Wetenschap: Deel 2 speciale Aletta-podcast over vrouwen in de wetenschap
Geplaatst op:28 april 2021

In de Wetenschap is de podcast van de Rijksuniversiteit Groningen. Op dinsdag 20 april werd de start van het Aletta-jaar, een jaar waarin de RUG Aletta Jacobs op bijzondere wijze eert, kracht bij gezet met de lancering van een speciale editie over vrouwen in de wetenschap. Vandaag lanceert de RUG het tweede en laatste deel. In deze (Engelse) aflevering ontvangen Arjen Dijkstra en Tina Kretschmer gasten Cisca Wijmenga, Amina Helmi en Andrea Meagher.

Aletta kleurwedstrijd voor jong en oud!
Geplaatst op:21 april 2021

Om dit te vieren houden we deze week een Aletta kleurwedstrijd voor jong en oud! Print de kleurplaat uit, pak je potloden, penselen of stiften en kleur de afbeelding in. De vijf mooiste tekeningen maken kans op een prijs!

Baanbreeksters van Marian Joëls vertelt over ‘twaalf eerste vrouwen’
Geplaatst op:19 april 2021

150 jaar geleden werd Aletta Jacobs als eerste vrouw toegelaten tot de universiteit. Ze ging studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sindsdien is er veel bereikt, maar blijft de toegang van vrouwen tot sleutelposities onverminderd een actueel thema. Marian Joëls is decaan aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG en hoogleraar neurobiologie, ze schreef diverse boeken. Op dinsdag 20 april lanceert Marian haar boek ‘Baanbreeksters’, waarin ze twaalf eerste vrouwen interviewt over hun weg naar de top. Ze stelt vast wat beslissend was voor hun succes.

In de Wetenschap: Speciale podcast over vrouwen in de wetenschap
Geplaatst op:19 april 2021

In de Wetenschap is de podcast van de Rijksuniversiteit Groningen. Om het Aletta-jaar in te luiden lanceert de RUG op dinsdag 20 april een speciale podcast over vrouwen in de wetenschap. In deze aflevering ontvangt Arjen Dijkstra, hoofd van het Universiteitsmuseum, Tina Kretschmer, Marian Joëls, Janka Stoker en Anne-Men Huijzer.