Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Klas 3 gymnasium van de Lindenborg snuffelt aan bètastudies

14 juni 2016

Het cursusjaar vordert, het begint te zomeren, de profielkeuze is zo goed als rond en leerlingen staan te popelen een serieuze serie kilometers in de bandjes te krijgen. Tijd dus voor de jaarlijkse bètasnuffel voor klas 3Y in Groningen op de Bernoulliborg en de Linnaeusborg, waar Tanja van der Woude en cum suis wederom een aantrekkelijk geheel in elkaar sleutelden.

Eenendertig mei was dè dag en we vertrokken rond 8.30 uur richting Groningen met behoorlijk blik, zonnige gezichten en getrainde gestaltes. Op naar een pittig programma dat tot 15.00 uur duurde. Een leerzame lezing over de oerknal, een boeiend bezoek aan de sterrenwacht en de telescoop en een uitstekende uitleg over de sterrenbeelden en hoe je kunt “zien” dat van de sterren die bijvoorbeeld de Grote Beer vormen ook echt een grote beer gemaakt kan worden. Zelf oefenen? Thuis het programma Stellarium installeren!

Populair spel: Brainball, winnen door niet te denken | Foto Anneke de Vries
Populair spel: Brainball, winnen door niet te denken | Foto Anneke de Vries

Na de verdiende lunch een bezoek aan al die appetijtelijke apparaten in de hal, waarbij toch weer brainball een toppertje werd. Kom het zelf eens proberen! Aansluitend enig groen grasduinen in de kassen met gewone en gemodificeerde planten en een biologische blik op vissen met als hoogtepunt het voeden van de lepelsteur, een beestje dat zijn bek als zeef gebruikt om plankton uit het water te kunnen eten.

En wat vonden de kinders ervan? Dit is bij deze wat stille en bescheiden klas niet altijd goed in te schatten. Men was wel goed geconcentreerd en diep denkend. En wie weet wat hun keuze wordt over drie jaar? Er blijft altijd wel wàt hangen, ook als sommige toelichtingen er al vanuit gingen dat men te maken had met vijfde- en zesdeklassers.

Terug was Sol ons alweer goedgezind en we trapten moeiteloos – want slechts één rondfladderende kettingkast en verder alles oké - en keurig twee aan twee – want dat wil de mentor graag, fietsen à la brugklas – huiswaarts. Mogelijk wachtte daar nog huiswerk, want het jaar is nog niet helemaal afgelopen…!

Verslag: Anneke de Vries, docent klassieke talen RSG Lindenborg, Leek

Laatst gewijzigd:21 juni 2016 11:25
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 18 oktober 2017

  De universiteit die zichzelf opnieuw uitvond

  Prof. Klaas van Berkel presenteert op 27 oktober het tweede deel van de Universiteit van het Noorden, een driedelige geschiedenis van vier eeuwen Rijksuniversiteit Groningen. Centraal in het tweede deel (1876-1945) staat de transformatie van de universiteit...

 • 17 oktober 2017

  iGEM-team tegen melkverspilling: fermentatiebacterie als virusverklikker?

  Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas of yoghurt. Helaas zijn deze bacteriën erg gevoelig voor virale infecties, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk...

 • 12 oktober 2017

  Groen licht voor University College Fryslân in Leeuwarden

  Het nieuwe driejarige bachelorprogramma Global Responsibility & Leadership van de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân heeft haar accreditatie verworven. Voor de opleiding is bij het Ministerie van Onderwijs het label ‘kleinschalig en intensief...