Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXAgenda

Agenda

Evolve @ Noorderzon

Deze zomer komt de RUG naar Noorderzon met Evolve, een paviljoen over evolutiebiologie. Van zondag 20 tot en met donderdag 24 augustus is er een interactief programma met theater, flitslezingen, experimenten en nog veel meer.

Wanneerzo 20-08-2017
Aanvang13:00
Eindtijd22:00
Waar20 t/m 24 augustus, Noorderplantsoen, Groningen

Scholierencollege 'Biologie: van ecologie tot biomedische wetenschappen'

Speciaal voor scholieren organiseert de Scholierenacademie op vrijdag 29 september een college over biologie, ecologie en biomedische technologie. Wat is eigenlijk het verschil tussen biologie en biomedische technologie? De studies lijken veel op elkaar, maar er zijn verschillen in de majors die je kunt kiezen. Ben je geïnteresseerd in ecologie dan kun je het beste voor biologie kiezen en vindt je biomedische technologie leuk dan kun je beter Life Science & Technology gaan studeren. Vandaag vertellen twee wetenschappers over hun onderzoek: een ecoloog en een biomedisch technoloog. Een mooie kans om te ontdekken welke studie het best bij jou past!

Biomedische technologie - Patrick van Rijn
Je lichaam vertellen hoe om te gaan met ziekte of met schade aan het lichaam zoals een verwonding is meestal niet nodig. Soms kan het lichaam niet meer omgaan met ziekte of schade en dan is ingrijpen nodig, hiervoor worden vaak materialen gebruikt die onderdeel vormen van de oplossing. Deze materialen moeten worden ontwikkeld. Biomedical Engineering kijkt naar dit soort materialen.

Ecologie - Christiaan Both
Christiaan Both doet onderzoek naar de bonte vliegenvanger; een klein zwart-wit vogeltje dat ongeveer net zo groot is als een pimpelmees. Hij volgt de dieren met behulp van camera’s, rugzakjes en vogelpoep. Ben je benieuwd hoe dat precies in zijn werk gaat of wil je weten wat zijn onderzoeksresultaten zijn? Kom dan naar het scholierencollege!

Het college vindt plaats tussen 13:00 en 15:00 uur.

Wanneervr 29-09-2017
Aanvang13:00
Eindtijd15:00
WaarGroningen

Scholierensymposium #foodlovers

Tijdens de workshop leer je hoe je kaviaar kunt maken van cola, fanta of appelsap. We leggen je uit welke chemicaliën je nodig hebt en hoe die met elkaar reageren. En natuurlijk ga je ook zelf aan de slag. Eet smakelijk!

Prof. dr. Nardi Steverink is een expert op het gebied van healthy ageing.
Prof. dr. Lubbert Dijkhuizen is expert op het gebied van Biotechnologie en Toegepaste microbiologie.

Programma 1
30 minuten college door prof. dr. Nardi Steverink       
30 minuten college door prof. dr. Lubbert Dijkhuizen
60 minuten moleculair koken
Programma 2
60 minuten moleculair koken
30 minuten college door prof. dr. Lubbert Dijkhuizen
30 minuten college door prof. dr. Nardi Steverink
Wanneervr 13-10-2017
Aanvang00:00
Eindtijd00:00
WaarGroningen

Workshop Zwarte gaten in melkwegstelsels

Speciaal voor scholieren organiseert Science LinX op donderdag 2 november een workshop over sterrenkunde. De workshop sterrenkunde kijkt naar de meest mysterieuze en zware objecten in het Heelal: zwarte gaten. Tijdens de workshop gaan we kijken naar de bewegingen van objecten rondom deze zwarte gaten. Om dit te kunnen doen zullen we gebruik moeten maken van de wiskunde (ellips banen) en natuurkunde (wetten van Kepler).

Wanneerdo 02-11-2017
Aanvang13:00
Eindtijd15:00
WaarGroningen

Scholierencollege energiebesparing en duurzaamheid

Vanuit allerlei vakgebieden wordt er onderzoek gedaan naar energiebesparing en duurzaamheid. Van scheikundigen tot biologen, van natuurkundigen tot wiskundigen. Tijdens dit college vertellen twee wetenschappers over hun duurzame onderzoek.

Wanneervr 24-11-2017
Aanvang13:00
Eindtijd15:00
WaarGroningen

Scholierencollege: wiskunde en natuurkunde in de medische wereld

Hoe kun je wiskunde en natuurkunde gebruiken om mensen beter te maken? Dat leer je in dit scholierencollege!

Natasha Maurits is wiskundige en werkt in het UMCG. Zij onderzoekt hoe ze metingen om kan zetten in getallen. Denk bijvoorbeeld aan echo's of bewegingen van patiënten met een tremor. Door testresultaten om te zetten in getallen kun je metingen soms beter met elkaar vergelijken. Ook kun je de meting objectiever beoordelen. Tenslotte kun je soms verschillen zien die met het blote oog niet te zien zijn. Wil je alvast meer weten over het onderzoek van Natasha Maurits? Bekijk dan dit filmpje of neem een kijkje op ons blog.


Bij het KVI-Center for Advanced Radiation Technology (KVI-CART) wordt onderzoek gedaan naar protonentherapie. Dit is een nieuwe vorm van bestraling, waarbij een tumor wordt bestraald door een bundel protonen. Patiënten met bepaalde tumoren ondervinden hierdoor minder bijwerkingen en tumoren op lastige plekken kunnen beter worden behandeld. In het scholierencollege leer je hoe zo'n behandeling werkt en wat voor onderzoek er in Groningen wordt gedaan op het gebied van protonentherapie.

Wanneervr 08-12-2017
Aanvang13:00
Eindtijd15:00
WaarGroningen