Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Science LinX nieuws

Kliederproefjes tijdens Zpannend Zernike | Foto Science LinX
Kliederproefjes tijdens Zpannend Zernike | Foto Science LinX
Zpannende proefjes en wedstrijden tijdens Zpannend Zernike
Datum:17 oktober 2017

Op 14 en 15 oktober was het weer zover: tijd voor Zpannend Zernike. Liefhebbers van wetenschap konden zondag 15 oktober op verschillende plekken op het Zernike Campus van alles leren over wetenschap en natuurlijk zelf lekker experimenteren.

Doorbraak in detectie van eiwitten via nanoporie
Datum:17 oktober 2017

RUG-onderzoekers hebben met een gepatenteerde nanoporie de ‘vingerafdruk’ van eiwitten en peptiden bepaald. Ze kunnen zelfs peptiden onderscheiden die maar in één aminozuur verschillen. Hun onderzoek is op 16 oktober gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Hoe kan een bacterie de wereld begrijpen?
Datum:11 oktober 2017

Bacteriën gebruiken verschillende mechanismen om op de juiste manier te reageren op veranderingen in hun leefomgeving. Het aantal cellen van de eigen soort in de omgeving leek doorslaggevend. Maar onderzoekers van de RUG hebben met experimenten en theoretische modellen aangetoond wat echt meetelt voor een bacterie. De resultaten zijn op 11 oktober gepubliceerd in Nature Communications.

‘Achterlijk druk is hier het nieuwe normaal’
Datum:03 oktober 2017

Secretaresse Tineke Kalter was de eerste RUG-medewerker die hoorde dat Ben Feringa de Nobelprijs had gewonnen. Het effect is na een jaar nog duidelijk merkbaar. ‘We krijgen nog steeds tientallen verzoeken per dag.’

Extra zwavel verbetert elektronische structuur kwantumdots
Datum:29 september 2017

RUG-onderzoekers hebben, samen met collega’s van de ETH Zürich, ontdekt hoe ze de efficiëntie van de ladingsgeleiding in lood-zwavel kwantumdots kunnen vergroten. Zij publiceerden hun resultaten op 29 september in het tijdschrift Science Advances.

New mechanism points the way to breaking ribosome antibiotic resistance
Datum:28 september 2017

University of Groningen scientists discovered how characeteristics of protein factories of the cell can lead to antbiotic resistance. The results are published on 28 September in Nature Communications.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Oktober 2017
Datum:28 september 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor Oktober 2017

Op zoek naar de basis van het leven
Datum:20 september 2017

Egbert Boekema heeft – na een toevallige start – bijna zijn hele wetenschappelijke carrière hoofdzakelijk gewerkt aan één probleem: het oplossen van de structuur van de eiwitten die zorgen voor fotosynthese. Op 27 september neemt hij afscheid, twee weken later is zijn laatste werkdag.

Polymeren, sterker dan staal
Datum:27 juni 2017

De Rijksuniversiteit Groningen kreeg precies vijftig jaar geleden een aparte opleiding in de polymeerchemie, met daarbij eigen onderzoek. Polymeerchemicus Albert Pennings kwam over van DSM om de staf te versterken. En hij nam een heel sterk draadje mee.

Beweging van moleculaire motor gekoppeld aan rotor
Datum:01 juni 2017

Een team van organisch chemici van de RUG onder leiding van Ben Feringa maakte een door licht aangedreven motor waarvan de draaibeweging is gekoppeld aan een rotor. Zij publiceerden hun resultaten op 2 juni in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Heksenketel voor het wegen van magische kernen krijgt subsidie
Datum:30 mei 2017

Dankzij een chemische achtergrond kan Julia Even mogelijk een doorbraak forceren in het nauwkeurig vaststellen van de massa van exotische, instabiele atoomkernen. Zij heeft hiervoor onlangs een onderzoeksubsidie van 425.000 euro ontvangen van NWO.

Oorsprongsvragen voor de computer
Datum:17 mei 2017

Het Origins Center richt zich op vragen over de oorsprong van het universum, de aarde en het leven. Wiskundigen en computerwetenschappers te helpen bij het leggen van verbanden in informatie die verdeeld is over grote schalen van ruimte en tijd, van cellen naar sterrenstelsels en van seconden tot miljoenen jaren. Deel zes in een serie over het Origins Center.

Leven tussen de sterren
Datum:03 mei 2017

Er zijn vermoedelijk miljarden planeten buiten ons zonnestelsel, maar hoe komen we er achter of er leven bestaat op een daarvan? RUG-hoogleraar sterrenkunde Inga Kamp doet onderzoek naar de vorming van planeten en van de ingrediënten voor leven. Deel vijf in een serie over het Orgins Center, dat gaat onderzoeken hoe het universum en leven op aarde zijn ontstaan.

De gebroken symmetrie van het leven
Datum:26 april 2017

Hoe is het leven ontstaan? Volgens RUG hoogleraar chemie Ben Feringa is dat vermoedelijk een van de belangrijkste vragen voor de wetenschap, vooral de vraag waarom het leven van veel organische moleculen, die in twee spiegelbeeldvormen bestaan, er slechts eentje gebruikt.

Leven bouwen via synthetische biologie
Datum:25 april 2017

Biochemicus Bert Poolman en verschillende collega’s willen een synthetische cel bouwen uit onderdelen die ze uit allerlei organismen halen. Wat ze hier van leren helpt om te begrijpen hoe het leven werkt.

Evoluerende moleculen tonen hoe leven werkt
Datum:19 april 2017

Sijbren Otto, hoogleraar chemie aan de RUG, ontdekte bij toeval evoluerende moleculen. Nu vormen ze een hoofdlijn in zijn onderzoek. Deel twee in een serie over het Origins Center, dat het ontstaan van het universum en leven gaat onderzoeken.

Nieuw centrum onderzoekt oorsprong van leven en het universum
Datum:12 april 2017

Het Origins Center moet vragen over het ontstaan van leven, op aarde en in het heelal gaan beantwoorden die uit de Nationale Wetenschapsagenda komen. Verschillende Groningse onderzoekers spelen hier een rol in. Deel 1 van een serie: de achtergrond van het Origins Center.

Cool: spintransport in een isolator
Datum:11 april 2017

Elektronen hebben niet alleen een negatieve lading: ze bezitten ook een eigenschap die ‘spin’ heet. En die elektronenspin kan door een isolerend materiaal bewegen, waarin elektronen niet van hun plaats komen. RUG promovenda Jing Liu ontdekte interessante feiten over dit transport.

Transistors van koolstof nanobuisjes via zelforganisatie
Datum:23 maart 2017

Met koolstof nanobuisjes is piepkleine elektronica te bouwen. Maar de buisjes zijn moeilijk te hanteren. Nu hebben RUG onderzoekers, met collega’s van de universiteit van Wuppertal en IBM Zürich, een manier ontwikkeld om halfgeleidende nanobuisjes uit een mengsel te selecteren en ze via zelforganisatie een circuit te laten vormen op gouden elektroden. De resultaten zijn op 29 maart gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Materials.

ERC miljoenen voor onderzoek naar ontstaan van leven
Datum:29 maart 2017

Hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto hebben ontving een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro van de European Research Council. Otto onderzoekt de mogelijkheden om nieuw leven te maken in het laboratorium.

Revolutionaire opstelling zonnepanelen Energie Academy Building
Datum:06 februari 2017

Het nieuwe gebouw van de Energy Academy Europe (EAE) moest natuurlijk zo energiezuinig mogelijk zijn. Er zijn tal van technieken toegepast om dat te bereiken. Een daarvan is de opstelling van de zonnepanelen op het dak.

De motoren van Feringa verbeeld
Datum:20 december 2016

De RUG en Science LinX presenteren vijf illustraties van motor-moleculen gemaakt door Ben Feringa

Academisch Nobel-feestje voor Feringa
Datum:01 december 2016

Omdat het aantal plaatsen in Stockholm nogal beperkt is, organiseerde de RUG op 30 november een Nobel-lezing in de Martinikerk. Een officiële academische gebeurtenis met hoogleraren in toga, waarbij Ben Feringa een mooie generale repetitie van de uitreiking op 10 december kreeg.

Ben Feringa ontvangt de Nobelprijs voor Chemie 2016
Datum:05 oktober 2016

Ben Feringa ontvangt de Nobelprijs voor Chemie 2016

Spinozawinnaar Bart van Wees: Vernieuwend, kleiner en beter
Datum:13 juni 2016

Bart van Wees, hoogleraar fysica van nanodevices aan de RUG en verbonden aan het Zernike Institute for Advanced Materials, is dit jaar een van de vier ontvangers van de NWO-Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Zijn onderzoek komt voort uit nieuwsgierigheid naar het gedrag van elektronen in nieuwe materialen, maar altijd met een half oog gericht op toepassingen.

Bekijk onze grafeen-trilogie!
Datum:07 november 2013

Science LinX presenteert drie grafeen filmpjes.,

Leven maken in het lab
Datum:27 maart 2013

Korte film over het onderzoek van Sijbren Otto, die via chemische evolutie leven wil maken in het lab.

printOok beschikbaar in het: English