Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Science LinX nieuws

50 jaar polymeren in Groningen - ook voor wielerbroeken
50 jaar polymeren in Groningen - ook voor wielerbroeken
Terugblik 2016-2017: van Nobel tot ontstaan van het leven
Datum:01 augustus 2017

De zomervakantie is losgebarsten, daarom nu een terugblik op het afgelopen academisch jaar (en een kleine vooruitblik).

Praktijk zet wondermateriaal op zijn plaats
Datum:26 juli 2017

Een dikke tien jaar werken wetenschappers inmiddels met topologische isolatoren, maar dit materiaal wil tot nu toe maar niet voldoen aan de verwachtingen die op basis van theoretische modellen bestaan. Natuurkundigen van de RUG denken nu te weten waarom het wondermateriaal in de praktijk tegenvalt.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Juli 2017
Datum:30 juni 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor Juli 2017

Polymeren, sterker dan staal
Datum:27 juni 2017

De Rijksuniversiteit Groningen kreeg precies vijftig jaar geleden een aparte opleiding in de polymeerchemie, met daarbij eigen onderzoek. Polymeerchemicus Albert Pennings kwam over van DSM om de staf te versterken. En hij nam een heel sterk draadje mee.

Ecologische inzichten verbeteren afbraak van biomassa
Datum:21 juni 2017

Nieuwe inzichten van microbieel ecoloog Diego Javier Jiménez van de RUG en zijn collega’s kan er toe leiden dat de juiste mix van micro-organismen voor de afbraak van plantaardige biomassa gericht is te ontwerpen. Dat betogen zij in een opinieartikel dat op 22 juni is gepubliceerd in het tijdschrift Trends in Microbiology.

Hoe grote moleculen de wereld veroverden
Datum:13 juni 2017

Precies vijftig jaar gelden was Groningen de eerste Nederlandse universiteit met een eigen, onafhankelijke afdeling Polymeerchemie. Ger Challa was de man achter deze innovatie.

Bacteriedodende coating dankzij polymeerchemie
Datum:06 juni 2017

Ton Loontjens heeft 35 jaar in de industrie gewerkt voordat hij werd aangesteld als hoogleraar biomedische materialen aan de RUG. ‘Ik ben een academische onderzoeker met industriële achtergrond, wat in mijn ogen een waardevolle combinatie is.’

Derde klas RSG de Borgen op bètasnuffel
Datum:07 juni 2017

Klas 3 gymnasium van RSG De Borgen uit Leek kwam op 6 juni langs op het Zernikecomplex voor een 'bètasnuffel', georganiseerd door Science LinX. Mentor Anneke de Vries schreef een verslag.

Beweging van moleculaire motor gekoppeld aan rotor
Datum:01 juni 2017

Een team van organisch chemici van de RUG onder leiding van Ben Feringa maakte een door licht aangedreven motor waarvan de draaibeweging is gekoppeld aan een rotor. Zij publiceerden hun resultaten op 2 juni in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Juni 2017
Datum:01 juni 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor Juni2017

Heksenketel voor het wegen van magische kernen krijgt subsidie
Datum:30 mei 2017

Dankzij een chemische achtergrond kan Julia Even mogelijk een doorbraak forceren in het nauwkeurig vaststellen van de massa van exotische, instabiele atoomkernen. Zij heeft hiervoor onlangs een onderzoeksubsidie van 425.000 euro ontvangen van NWO.

Mosselbanken zijn echte ‘Waddenmotor’
Datum:23 mei 2017

De zandplaten die tijdens eb droogvallen zijn belangrijk voor allerlei soorten vogels en vissen die kort of lang in de Waddenzee verblijven. RUG-ecoloog Britas Klemens Eriksson en zijn collega’s ontdekten dat de mosselbanken een cruciale rol spelen. Het onderzoek is 15 mei gepubliceerd in het tijdschrift Estuarine, Coastal and Shelf Science.

Oorsprongsvragen voor de computer
Datum:17 mei 2017

Het Origins Center richt zich op vragen over de oorsprong van het universum, de aarde en het leven. Wiskundigen en computerwetenschappers te helpen bij het leggen van verbanden in informatie die verdeeld is over grote schalen van ruimte en tijd, van cellen naar sterrenstelsels en van seconden tot miljoenen jaren. Deel zes in een serie over het Origins Center.

Moleculaire Dynamica toont chaotisch elektronentransport
Datum:10 mei 2017

Planten kunnen fotonen (licht) heel efficiënt omzetten in elektronen. Maar het transport van die elektronen is een nogal chaotisch proces, ontdekten RUG-onderzoekers. Zij gebruikten moleculaire dynamica om de werking van Fotosysteem II te simuleren. De resultaten zijn 10 mei gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Leven tussen de sterren
Datum:03 mei 2017

Er zijn vermoedelijk miljarden planeten buiten ons zonnestelsel, maar hoe komen we er achter of er leven bestaat op een daarvan? RUG-hoogleraar sterrenkunde Inga Kamp doet onderzoek naar de vorming van planeten en van de ingrediënten voor leven. Deel vijf in een serie over het Orgins Center, dat gaat onderzoeken hoe het universum en leven op aarde zijn ontstaan.

De gebroken symmetrie van het leven
Datum:26 april 2017

Hoe is het leven ontstaan? Volgens RUG hoogleraar chemie Ben Feringa is dat vermoedelijk een van de belangrijkste vragen voor de wetenschap, vooral de vraag waarom het leven van veel organische moleculen, die in twee spiegelbeeldvormen bestaan, er slechts eentje gebruikt.

IMAGINARY: Wiskunde in beeld
Datum:04 mei 2017

Van 22 mei tot en met 9 juni staat de reizende expositie IMAGINARY in de Bernoulliborg op de Zernike Campus. Bezoekers kunnen wiskunde omzetten in vormen en omgekeerd, schuiven met tegelpatronen en ontdekken hoe wiskunde eigenlijk overal is. En de toegang is ook nog gratis!

Leven bouwen via synthetische biologie
Datum:25 april 2017

Biochemicus Bert Poolman en verschillende collega’s willen een synthetische cel bouwen uit onderdelen die ze uit allerlei organismen halen. Wat ze hier van leren helpt om te begrijpen hoe het leven werkt.

Zilveren medaille voor profielwerkstuk in Stuttgart
Datum:25 april 2017

Afgelopen week presenteerden de winnaars van de Jan Kommandeurprijs hun profielwerkstuk op de International Conference for Young Scientists in Stuttgart. Pim van der Meer en Adnan  El Kharbotly wonnen een zilveren medaille.

Fysica 2017: 3D printen en VR in het onderwijs
Datum:20 april 2017

Dit jaar organiseerde de Nederlandse Natuurkunde Vereniging hun jaarlijks symposium in de Oosterpoort in Groningen onder de naam Fysica 2017. Naast lezingen over het laatste natuurkundig onderzoek en een keynote van Ben Feringa was er ook aandacht voor nieuwe technieken die ook in het onderwijs belangrijk kunnen zijn.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Mei 2017
Datum:20 maart 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor Mei 2017

Scholieren bezoeken bètastudies tijdens College Carrousel
Datum:20 april 2017

In de eerste twee weken van april kwamen op zes dagen meer dan 700 vwo-studenten naar de Zernike campus voor de College Carrousel, een korte kennismaking met de verschillende bètawetenschappen aan de universiteit. Hierin was een centrale rol weggelegd voor de Science LinX exposities in de Bernoulliborg en in de Energy Academy.

Evoluerende moleculen tonen hoe leven werkt
Datum:19 april 2017

Sijbren Otto, hoogleraar chemie aan de RUG, ontdekte bij toeval evoluerende moleculen. Nu vormen ze een hoofdlijn in zijn onderzoek. Deel twee in een serie over het Origins Center, dat het ontstaan van het universum en leven gaat onderzoeken.

Nieuw centrum onderzoekt oorsprong van leven en het universum
Datum:12 april 2017

Het Origins Center moet vragen over het ontstaan van leven, op aarde en in het heelal gaan beantwoorden die uit de Nationale Wetenschapsagenda komen. Verschillende Groningse onderzoekers spelen hier een rol in. Deel 1 van een serie: de achtergrond van het Origins Center.

Cool: spintransport in een isolator
Datum:11 april 2017

Elektronen hebben niet alleen een negatieve lading: ze bezitten ook een eigenschap die ‘spin’ heet. En die elektronenspin kan door een isolerend materiaal bewegen, waarin elektronen niet van hun plaats komen. RUG promovenda Jing Liu ontdekte interessante feiten over dit transport.

Transistors van koolstof nanobuisjes via zelforganisatie
Datum:23 maart 2017

Met koolstof nanobuisjes is piepkleine elektronica te bouwen. Maar de buisjes zijn moeilijk te hanteren. Nu hebben RUG onderzoekers, met collega’s van de universiteit van Wuppertal en IBM Zürich, een manier ontwikkeld om halfgeleidende nanobuisjes uit een mengsel te selecteren en ze via zelforganisatie een circuit te laten vormen op gouden elektroden. De resultaten zijn op 29 maart gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Materials.

ERC miljoenen voor onderzoek naar ontstaan van leven
Datum:29 maart 2017

Hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto hebben ontving een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro van de European Research Council. Otto onderzoekt de mogelijkheden om nieuw leven te maken in het laboratorium.

Revolutionaire opstelling zonnepanelen Energie Academy Building
Datum:06 februari 2017

Het nieuwe gebouw van de Energy Academy Europe (EAE) moest natuurlijk zo energiezuinig mogelijk zijn. Er zijn tal van technieken toegepast om dat te bereiken. Een daarvan is de opstelling van de zonnepanelen op het dak.

De motoren van Feringa verbeeld
Datum:20 december 2016

De RUG en Science LinX presenteren vijf illustraties van motor-moleculen gemaakt door Ben Feringa

Academisch Nobel-feestje voor Feringa
Datum:01 december 2016

Omdat het aantal plaatsen in Stockholm nogal beperkt is, organiseerde de RUG op 30 november een Nobel-lezing in de Martinikerk. Een officiële academische gebeurtenis met hoogleraren in toga, waarbij Ben Feringa een mooie generale repetitie van de uitreiking op 10 december kreeg.

Ben Feringa ontvangt de Nobelprijs voor Chemie 2016
Datum:05 oktober 2016

Ben Feringa ontvangt de Nobelprijs voor Chemie 2016

Spinozawinnaar Bart van Wees: Vernieuwend, kleiner en beter
Datum:13 juni 2016

Bart van Wees, hoogleraar fysica van nanodevices aan de RUG en verbonden aan het Zernike Institute for Advanced Materials, is dit jaar een van de vier ontvangers van de NWO-Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Zijn onderzoek komt voort uit nieuwsgierigheid naar het gedrag van elektronen in nieuwe materialen, maar altijd met een half oog gericht op toepassingen.

Bekijk onze grafeen-trilogie!
Datum:07 november 2013

Science LinX presenteert drie grafeen filmpjes.,

Leven maken in het lab
Datum:27 maart 2013

Korte film over het onderzoek van Sijbren Otto, die via chemische evolutie leven wil maken in het lab.

printOok beschikbaar in het: English