Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXMolecula

Vitamine C

fruit
fruit

Vitamine C, of ascorbinezuur is een antioxidant, die niet alleen belangrijk is voor de afweer, maar ook voor de vorming van bindweefsel en de opname van ijzer in het bloed. Vitamine C zit veel in fruit, groente en aardappelen.

Een tekort aan vitamine C leidt tot verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk zelfs tot scheurbuik.

Scheurbuik (scorbuut) is een ziekte die veroorzaakt wordt door langdurig tekort aan vitamine C. In het tijdperk van de grote ontdekkingsreizen was het een van de voornaamste doodsoorzaken aan boord van zeilschepen op verre handelsreizen.

Christopher Columbus, de grote ontdekkingsreiziger, nam vaten zuurkool mee op reis om zijn bemanning tegen de dodelijke ziekte te beschermen. Maar pas in 1747 werd aangetoond dat verse groente en fruit scheurbuik konden genezen en voorkomen. Vitamine C zelf werd ontdekt door de Hongaarse biochemicus Albert Szent-Györgyi, die enige tijd aan de RUG was verbonden. Het leverde hem in 1937 een Nobelprijs op.

Laatst gewijzigd:08 juni 2017 11:41
printOok beschikbaar in het: English