Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXMolecula

Ethanol

alcoholische dranken
alcoholische dranken

Ethanol is de scheikundige naam voor de alcohol die wij in bier en wijn drinken. Alcohol is psychoactief èn neurotoxisch: het verandert de werking van je hersenen. Een beetje voelt fijn, dat is het roesje van twee glazen wijn. Maar voor hersenen in de groei, tot een leeftijd van een jaar of vierentwintig, kan dit erg schadelijk zijn.

Ethanol ontstaat door vergisting van suikers in fruit en graan. Dit is een biologisch en chemisch proces dat je krijgt als je vruchtensap te lang laat staan. Al meer dan negenduizend jaar maken mensen zo alcoholische dranken. Voor sterkere alcoholische dranken moet je destilleren, een proces waarbij de alcohol door verwarmen en condenseren gezuiverd wordt.

Behalve in drank wordt ethanol ook gebruikt in brandstoffen. Denk aan bio-ethanol, de E10, die je in Duitsland overal kunt tanken.

Laatst gewijzigd:08 juni 2017 11:39
printOok beschikbaar in het: English