Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXBètasteunpunt

Scheikunde in de keuken

Zet jij ook iets lekkers op tafel? (Foto: Moleculairkoken.net)
Zet jij ook iets lekkers op tafel? (Foto: Moleculairkoken.net)

De Spaanse chefkok Ferran Adrià werd wereldberoemd met moleculair koken. In zijn restaurant kreeg je maar liefst vijftig gangen voorgeschoteld, de een nog bijzonderder dan de ander. Maar een deel daarvan kan je ook prima thuis doen! Kaviaar maken van koffie, spaghetti van appelsap of schuim van azijn, met een klein beetje kennis van scheikunde is het allemaal mogelijk.

Interessante onderzoeksvragen:

  • Wat is de invloed van zuurgraad/koolzuur/temperatuur op het vormen van kaviaar van een vloeistof?
  • Hoe groot kunnen de kaviaarbolletjes worden?
  • Welke stoffen kan je gebruiken om te zorgen dat olie en azijn mengen?

Benodigdheden/uitwerking:

  • Welke stoffen je nodig hebt is afhankelijk van welk experiment je precies wilt uitvoeren.

Handige links:

Opmerkingen

Heb je vragen of lijkt het je leuk hier je profielwerkstuk over te doen? Vul dan het het Betasteunpunt formulier in.

Laatst gewijzigd:22 augustus 2017 08:59