Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXBètasteunpunt

Lactose-vrije melk en melkproducten

Mensen die lactose-intolerant zijn kunnen lactose (ook wel melksuiker genoemd) niet of niet volledig verteren. Ze kunnen daardoor darmkrampen, een opgeblazen gevoel en zelfs diarree krijgen bij het drinken van melk, sommige soorten kaas, slagroom en andere melkproducten. In Nederland is 1 op de 20 mensen lactose-intolerant. Buiten Europa is dit aantal veel hoger: het loopt op tot 80%. Met behulp van enzymen is het mogelijk om de melksuiker lactose te splitsen in galactose en glucose, twee suikers die lactose-intolerante mensen wél zonder problemen kunnen eten.

Je kunt op de RUG zelf lactosevrije melk maken. Ook kun je testen hoeveel glucose er in de melk aanwezig is. Vul daarvoor het Bètasteunpountformulier in.

Scholieren maken zelf lactosevrije melk
Scholieren maken zelf lactosevrije melk

Interessante onderzoeksvragen:

  • Bevat lactosevrije melk helemaal geen lactose? Of is er nog een beetje lactose aanwezig? Hoeveel?
  • Hoe kun je zo efficiënt mogelijk lactosevrije melk produceren? Bij welke temperatuur en pH en met welke concentratie enzymen?
  • Verandert de smaak van melk als je de lactose splitst? Kun je een manier bedenken om de ‘gewone’ melksmaak te behouden?
  • Kun je van lactosevrije melk ook andere zuivelproducten maken zoals lactosevrije vla en pudding?
  • Waarom zijn meer mensen in Europa en de VS lactose tolerant en in andere wereld delen juist lactose intolerant?

Handige links:

Laatst gewijzigd:15 september 2017 14:33
printOok beschikbaar in het: English