Maatschappij/bedrijvenPubliekseducatieUniversiteitsmuseumBezoekersinformatie

Feringa doneert Nobelpenning aan Universiteitsmuseum

Feringa overhandigt de Nobelpenning aan CvB-voorzitter Poppema (foto: Dirk Fennema)

Nobelprijswinnaar Ben Feringa heeft woensdag een replica van zijn Nobelpenning gedoneerd aan het Universiteitsmuseum. Feringa deed dat bij de opening van de tentoonstelling Nobel Science in het Universiteitsmuseum. Feringa ging in zijn speech onder meer in op de toekomstgerichtheid van wetenschap en universiteit en benadrukte dat hij hoopt nog lang met jonge mensen te mogen werken.

Vergeten onderzoekers

De Nobelprijs van Ben Feringa staat niet op zichzelf. Vele wetenschappers uit de geschiedenis van de RUG deden onderzoek dat een Nobelprijs had kúnnen krijgen. Soms waren ze hun tijd zo ver vooruit dat anderen beloond werden voor ontdekkingen die zij al eerder deden. De tentoonstelling ‘Nobel Science. Feringa, Zernike and the Groningen tradition’ haalt die - vaak vergeten - onderzoekers voor het voetlicht en plaatst ze naast het onderzoek van Feringa.

Feringa

Natuurlijk is er in de tentoonstelling ook volop aandacht voor Ben Feringa zelf. Wat houdt zijn onderzoek naar nanomotoren eigenlijk in? Hoe maak je een molecuul dat je niet eens kunt zien? En hoe gaat het verder met de ‘Groningen tradition’ die fundamenteel onderzoek koppelt aan praktische toepassingen? En vanzelfsprekend is er een plekje ingeruimd voor de replica van de Nobelpenning van Feringa.

Laatst gewijzigd:27 januari 2017 16:52
printOok beschikbaar in het: English