Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsmuseumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Universiteitsmuseum
Universiteitsmuseum Tentoonstellingen

Kaleidoscope. Verborgen schatten uit de Universiteitscollectie

5 april t/m 17 november 2024
decoratieve afbeelding

Kaleidoscope onthult verborgen schatten uit de wonderlijke Groningse Universiteitscollectie. Van een eindeloze selectie prachtige vogels van over de hele wereld tot een BMW-auto die werd gebruikt voor psychologisch onderzoek. Bewonder kleurrijke kristallen en stenen of bekijk een studentenkamer uit de 19de eeuw. Ontdek de geschiedenis van de universiteit, maar ook hoe computers vroeger berekeningen uitvoerden. 

Sinds de oprichting van de Groningse universiteit in 1614 is er veel verzameld, door onder andere hoogleraren zoals Theodorus van Swinderen en Petrus Camper. In 1934 werd het Universiteitsmuseum opgericht om een historische verzameling aan te leggen. Later werd de collectie verrijkt met die van opgeheven musea, laboratoria en verzamelingen zoals het Natuurmuseum, het Anatomisch Museum, het Volkenkundig Museum 'Gerardus van der Leeuw' en collecties van psychologie en natuurkunde. Kaleidoscope neemt je mee op reis door deze wetenschapsgebieden en toont de rijke historie aan de hand van meer dan 200 unieke objecten. 

De tentoonstelling nodigt je daarnaast uit om zelf te bepalen welke objecten je het mooist, bijzonderst of meest spectaculair vindt. Stem op je favoriete parels uit de Universiteitscollectie. Zo bepalen we samen in het lustrumjaar van de RUG welke objecten de échte schatten van onze Universiteitscollectie zijn.

Laatst gewijzigd:23 april 2024 16:19
View this page in: English