Skip to ContentSkip to Navigation
TalencentrumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Talencentrum
Talencentrum Over ons Nieuws

Hanna Végh wint de Gerrit Krolprijs 2023!

Essaywedstrijd als stimulans voor het behoud van academisch Nederlands
15 juni 2023

De derde editie van de Gerrit Krolprijs is gewonnen door Hanna Végh met haar essay Taal als breekijzer. Zij wint hiermee € 2.000 en publicatie van haar essay op literair weblog Tzum. De jury noemt haar essay innemend, koersvast en zeer overtuigend.

Essaywedstrijd als stimulans voor academisch Nederlands

Gisteren werd Hanna Végh benoemd tot winnaar tijdens de prijsuitreiking in het Academiegebouw van de RUG. De Gerrit Krolprijs is een tweejaarlijkse essaywedstrijd die in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor het behoud van het academisch Nederlands als voertaal van de universiteiten en hogescholen in het Nederlands taalgebied. De studierichting Nederlandse Taal en Cultuur en het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen hebben studenten van alle universiteiten in het Nederlandse taalgebied uitgenodigd om een in het Nederlands geschreven essay van maximaal 2.000 woorden in te zenden. Uit alle inzendingen koos de jury drie genomineerden: Tobias Postma, Emke Sijtsma en Hanna Végh.

De genomineerden v.l.n.r: Tobias Postma, Hanna Végh en Emke Sijtsma
De genomineerden v.l.n.r: Tobias Postma, Hanna Végh en Emke Sijtsma

Lovend juryrapport

De jury, bestaande uit Mathijs Deen (schrijver), Ellen Krol (dochter van Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen (docent Nederlands bij het Talencentrum) waren het over een ding eens: het was een groot genoegen om de ingezonden stukken te lezen. Ze gaven blijk van denkkracht, creativiteit en in veel gevallen spatte het schrijfplezier van de pagina’s. In de essays van de genomineerden kwam alles samen: een originele uitwerking van het thema, een fraaie opbouw, een mooie schrijfstijl, een verrassende woordkeus.

Hanna Végh schreef het essay waarin de taal een breekijzer blijkt te zijn in de anderstalige wereld waarin iemand zich begeeft als die zich van het ene land naar het andere land verplaatst. Hanna is afkomstig uit Hongarije en studeert dit jaar middels een uitwisselingsprogramma Nederlands aan de RUG. Deze zomer keert ze weer terug naar Budapest om daar haar bachelor aan de Vakgroep Neerlandistiek aan de Eötvös Loránd Universiteit (ELTE) af te ronden, maar haar master wil ze sowieso in Nederland volgen. ‘Toen ik voor het eerst in Nederland kwam werd ik gewoon verliefd op de taal en op het land. Ik hou van schrijven en vooral van schrijven in het Nederlands.’, zegt Hanna.

Ze moest het woord ‘breekijzer’ nog even opzoeken in het woordenboek voordat zij zich aan het schrijven van het essay zette. Toen ze de betekenis gevonden had, bleek ze er zeer goed mee uit de voeten te kunnen. Ze beschrijft hoe het breekijzer van de taal haar de vrijheid gaf om de hele wereld te leren kennen. Met het verwerven van taal, verwerft de schrijfster een wereld. Het essay is binnenkort te lezen op literair weblog Tzum.

Winnaar Hanna Végh
Winnaar Hanna Végh
Hanna Végh leest het winnend essay voor
Hanna Végh leest het winnend essay voor

Dichtbundel 3 4 5

345

Ter gelegenheid van de uitreiking heeft Ellen Krol de zojuist uitgebrachte dichtbundel 3 4 5 gepresenteerd middels een prachtige animatiefilm. De dichtbundel bevat illustraties van Ellen Krol en 3 gedichten van Gerrit Krol. ‘In de loop van de tijd heb ik van elk van de gedichten een animatie gemaakt. Daarbij heb ik heel bewust gebruikgemaakt van eenvoudige techniek, weer in textielcollage, omwille van de vorm van de gedichten. Het is nu tien jaar geleden dat mijn vader overleed. De animaties zijn compleet, maar, u ziet het, we wilden hem ook graag gedenken door middel van deze bundel met zijn unieke schepping in drie, vier en vijf letters', zegt Ellen Krol.

Laatst gewijzigd:21 juni 2023 13:53
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...