Skip to ContentSkip to Navigation
Groundbreaking WorkOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Groundbreaking Work
@University of Groningen
Groundbreaking Work Nieuws

De Groot-Lammerink levert installatiewerkzaamheden voor Feringa Building op

05 april 2024

Op donderdag 4 april 2024 heeft De Groot-Lammerink Installatiecombinatie B.V. de installatietechnische werkzaamheden voor de nieuwbouw van de Feringa Building afgerond. De oplevering van bouwdelen 5612-5616 markeert een nieuwe mijlpaal in dit grootschalige project voor de Faculty of Science and Engineering.

decoratieve afbeelding
De installatietechnische oplevering van de Feringa Building wordt door Gerrit Leffering (RUG) en Wiljan Eerland (De Groot-Lammerink) symbolisch ondertekend in de WKO-ruimte.

De Groot-Lammerink, een gezamenlijke onderneming van De Groot Installatiegroep (Emmen) en Lammerink Installatiegroep (Ootmarsum), heeft zich sinds 2020 ingezet voor de installatietechnische infrastructuur van het project. Ze zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van zowel de W- als E-installaties (o.a. klimaatbeheersing, watervoorziening en elektriciteitsvoorzieningen), naar het ontwerp van adviesbureau Arcadis.

Hoogwaardige voorzieningen

De Feringa Building is de afgelopen jaren voorzien van een scala aan hoogwaardige voorzieningen. Van regeltechniek tot verwarming, koeling, sprinklers, elektriciteitsvoorzieningen, brandmeldsystemen, datanetwerken, toegangscontrole, inbraakbeveiliging en luchtbehandeling.

Gerrit Leffering, projectleider namens de RUG, benadrukt het vakmanschap van De Groot-Lammerink: "De prestaties van De Groot-Lammerink voor het Feringa Building project zijn uitstekend. We zijn verheugd over de hoogwaardige installatietechniek die ze hebben geleverd en kijken uit naar onze samenwerking voor de volgende fase."

Handig gebruik van prefab

Tijdens de bouw heeft De Groot-Lammerink veel gebruik gemaakt van prefab-constructies vanuit de fabriek in Hengelo. Deze 'installatiepakketjes' voor leidingen en kabels konden vervolgens efficiënt op de juiste locatie in het Feringa Building worden gemonteerd en gekoppeld, waaronder voor de WKO-installatie (warmte-koude-opslag) op de eerste verdieping. Deze ruimte staat in verbinding met de vijfde verdieping (technische ruimte met alle luchtbehandelingskasten) om vanuit daar het gebouw te voorzien via grote schachtkooien.

Vervolgwerkzaamheden

De Groot-Lammerink is voorlopig nog niet klaar met de Feringa Building. Niet alleen zijn ze voor de komende jaren verantwoordelijk voor het onderhoud van de installaties, waarmee ze de optimale prestaties op de lange termijn waarborgen. Ook gaat De Groot-Lammerink de installatietechnische werkzaamheden voor de laatste bouwfase verzorgen. Daarnaast zijn ze de komende maanden betrokken bij afrondende werkzaamheden in bouwdeel 5612 en bij de ingebruikname van de gerealiseerde laboratoria van de Feringa Building (hierbij volgen ze de verhuisplanning van de faculteit).

Facts & figures

Enkele interessante kengetallen waar De Groot-Lammerink aan heeft bijgedragen:

  • 900 m² aan zonnepanelen
  • 23 luchtbehandelingsunits (totale capaciteit van 900.000 m³/h)
  • verwarmings- en koelinstallaties met elk een capaciteit van 5.000 kW
  • 350 kilometer databekabeling
  • 17.000 lichtarmaturen
  • 25 kilometer cv-buis en koeling
  • 45 kilometer elektrabekabeling
  • ca. 600 laboratoria

Meer informatie over het project:

www.rug.nl/GroundbreakingWork

Laatst gewijzigd:11 april 2024 10:17
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

Volg ons opfacebook instagram