Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Weinig vertrouwen in instanties bij de Groningse gaswinningsproblematiek

25 januari 2023

De verantwoordelijkheden om de gevolgen van de gaswinning in Groningen op te vangen zijn verdeeld over veel verschillende instanties. Deze zijn onderling afhankelijk en vormen samen een complex institutioneel systeem. Marielle Bovenhoff heeft onderzoek gedaan naar de invloed van de institutionele context op het vertrouwen van de bewoners in deze instanties en de daarbij aangesloten professionals. Tussen systeem en burgers blijkt er een wantrouwende houding te zijn, ondanks de mate van interpersoonlijk vertrouwen tussen bewoners en professionals.

Voor het onderzoek heeft Bovenhoff ruim zestig bewoners en professionals van verschillende instanties geïnterviewd. Als individuen worden bewonersbegeleiders en andere professionals gezien als welwillende, hardwerkende en betrouwbare mensen. Maar als vertegenwoordigers van (grote) instanties staat hun betrouwbaarheid op het spel, omdat institutionele prestaties aanhoudend tekortschieten. Daarbij geven veel professionals aan onvoldoende discretionaire bevoegdheid te hebben.

Als individuen worden bewonersbegeleiders en andere professionals gezien als welwillende, hardwerkende en betrouwbare mensen. Maar als vertegenwoordigers van (grote) instanties staat hun betrouwbaarheid op het spel.
Als individuen worden bewonersbegeleiders en andere professionals gezien als welwillende, hardwerkende en betrouwbare mensen. Maar als vertegenwoordigers van (grote) instanties staat hun betrouwbaarheid op het spel.

Meer dan interpersoonlijk vertrouwen staat hier een heel andere vorm van vertrouwen op het spel: het vertrouwen in het systeem zelf (‘system trust of confidence’). Volgens veel respondenten is het vertrouwen in het systeem laag, omdat de belangen van de grote instanties die dit systeem hebben vormgegeven, niet op één lijn liggen met die van bewoners en de regio. Bovendien zijn de machtsposities en verantwoordelijkheden binnen dit systeem ondoorzichtig, zowel voor bewoners als professionals.

Daarbij komt dat het institutionele systeem wordt ervaren als gebaseerd op een wantrouwende houding ten opzichte van burgers in het algemeen, wat leidt tot uitgebreide procedures voor verantwoording, controle en toezicht. Hoewel dit om financiële en juridische redenen misschien begrijpelijk is, werkt het belemmerend voor het herstel van het vertrouwen in het systeem, ongeacht de mate van interpersoonlijk vertrouwen tussen bewoners en professionals.

Laatst gewijzigd:23 januari 2023 12:22
View this page in: English

Meer nieuws

  • 11 juni 2024

    Van de basisschool naar het voortgezet onderwijs: een nieuw begin

    Sofie Lorijn onderzoekt de relaties tussen leeftijdgenoten bij de overstap van de basisschool naar de middelbare school. Ze vertelt ons wat haar bevindingen zijn.

  • 06 juni 2024

    Waarom zijn Nederlanders zo lang?

    Nederlanders zijn over de jaren heen uitgegroeid tot de langste mensen op aarde. Hoe kan het dat wij zo'n groeispurt hebben gehad? Gert Stulp, socioloog bij de Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen, heeft samen met Universiteit van...

  • 28 mei 2024

    'Vergeet belangen kinderen niet'

    Of het nu gaat om migratie, de Groningse aardbevingsproblematiek of uithuisplaatsingen, orthopedagoog Elianne Zijlstra benadrukt dat de belangen van kinderen vaak over het hoofd worden gezien. Met haar onderzoek wil ze daar verandering in brengen.