Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsmuseumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Universiteitsmuseum
Universiteitsmuseum Te zien en te doen Voor kinderen Experimenteren en knutselen voor thuis

Noordse stern

Noordse stern

Elk jaar een trektocht over de wereld

Een prachtige vogel die in de tentoonstelling 'Dead Zoo' staat, is de Noordse stern. Dit bijzondere dier trekt over de hele wereld. De Noordse stern broedt in het Arctisch gebied. Daar groeien zijn jongen op. Vervolgens trekken ze naar de Zuidpool om te overwinteren. Daar is het dan ‘zomer’, waardoor de stern misschien wel het meeste daglicht ziet van alle dieren. In ons voorjaar trekt de stern vervolgens weer naar het noorden. Dat is 80.000 kilometer vliegen per jaar!

Wetenschappers willen graag weten of de vliegpatronen veranderen door klimaatverandering. Daarvoor moeten ze de huidige routes eerst goed in kaart brengen.

Onderzoekers van de universiteit ringden Noordse sternen met geolocators. Dat zijn kleine computertjes die registreren waar elk individu is. Dat doen ze op basis van daglicht. De trekroute van de Noordse stern wordt zo zichtbaar. Deze gegevens willen de wetenschappers combineren met klimaatvoorspellingen. Windpatronen kunnen flink gaan veranderen door klimaatverandering. Wat betekent dat voor de trekroute van de vogels?

Wil je meer leren over deze bijzondere vogel en andere vogels uit de Dead Zoo-tentoonstelling? Hieronder vind je aantal leuke proefjes om zelf thuis te doen.

Experimenten

Leeftijdscategorie 6 t/m 8 jaar

Leeftijdscategorie 8 t/m 12 jaar

Leeftijdscategorie 12 t/m 14 jaar

Voor iedereen: maak een broodhaantje

Een stap-voor-stap recept voor een heerlijk broodhaantje!

broodhaantje
Laatst gewijzigd:06 september 2021 16:28