University museumPart of University of Groningen

University museum

University MuseumVisitor information

Oproep: steun fonds voor wetenschapsmusea en science centers

19 februari 2019

Op 14 februari organiseerde VSC, de sectororganisatie van wetenschapsmusea en science centers waar ook het Universiteitsmuseum Groningen bij aangesloten is, een pop-up science center in Nieuwspoort. Kamerleden, wetenschappers, experts uit het culturele en wetenschappelijke veld en de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nederlandse wetenschapscommunicatie waren te gast bij een speciale theatershow van Lieven Scheire.

Met deze dag vroeg VSC aandacht voor een oproep om een speciaal fonds of regeling in te stellen voor wetenschapsmusea en science centers. De wetenschapsmusea en science centers trekken jaarlijks 5 miljoen mensen, die zo kennismaken met wetenschap, een belangrijk aspect van onze cultuur.

De bijeenkomst in Nieuwspoort | Foto VSC

VSC-voorzitter Rinke Zonneveld: ‘Het bereik is groot, de waardering ook. Alleen al in 2018 wonnen VSC-leden Naturalis, Maritiem Museum en Geofort belangrijke prijzen. Toch is het voor veel leden structureel moeilijk om hun financiën rond te krijgen.’ Met het gevraagde fonds kan de culturele betekenis geborgd worden.

Minister Van Engelshoven (OCW) heeft in haar Wetenschapsbrief aangegeven dat zij 4 miljoen euro uittrekt voor wetenschapscommunicatie. Dat is goed nieuws: zo kunnen alle Nederlanders betrokken worden bij de laatste ontdekkingen en mogelijke oplossingen voor complexe problemen. Maar, aldus Alex Verkade, directeur van VSC, wetenschapscommunicatie is een professioneel vak: ‘Goede wetenschapscommunicatie gaat niet vanzelf. Laten we samen, wetenschappers, musea en andere experts, helpen zorgen dat het geld goed besteed wordt en zoveel mogelijk impact heeft.’

Lees via deze link de hele oproep.

Laatst gewijzigd:22 mei 2019 14:05