Skip to ContentSkip to Navigation
University museumPart of University of Groningen

University museum

University MuseumVisitor information

Kapteyn-excursie

Wanneer:vr 10-04-2015 15:30 - 17:00
Waar:Kapteyn Instituut, Landleven 12 (Zernikecomplex)

Het meeste academisch erfgoed van de RUG staat opgesteld in het Universiteitsmuseum of is ondergebracht in het depot van het museu. Een klein deel is echter nog steeds te zien binnen de context van de hedendaagse onderzoeksgroepen. Zo is er in het gebouw van het Kapteyn Instituut nog een Kapteynkamer, waar een aantal meubels, gebruiksvoorwerpen en andere objecten te zien zijn, die aan onze beroemde Groningse sterrenkundige Kapteyn hebben toebehoord.

J.C. Kapteyn (1851-1922) geldt als een van de grootste sterrenkundige van zijn tijd. Piet van der Kruit, em. hoogleraar sterrendkunde aan de RUG, schreef een biografie over Kapteyn die dit voorjaar verschijnt.

In deze excursie bezoeken we het Kapteyn Instituut. Reynier Peletier, de directeur van het instituut, zal eerst een korte inleiding houden over het Kapteyn Instituut zelf. Vervolgens zullen we de Kapteynkamer bezichtigen en tenslotte zal Piet van der Kruit een lezing geven over leven en werk van Kapteyn.

De excursie wordt georganiseerd door de Vereniging Vrienden van het Universiteitsmuseum Groningen . Aanmelding: info@vriendenumgroningen.nl