Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsmuseumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Universiteitsmuseum
Universiteitsmuseum Plan je bezoek

Nationale Museumweek: Beleef Aletta Jacobs' eerste grote strijd voor gelijkwaardigheid en vrijheid in dit unieke hoorspel

Vanaf:ma 19-04-2021
Tot en met:zo 25-04-2021
Waar:Online

Aletta Jacobs was op 20 april 1871 met speciale toestemming van Thorbecke de eerste vrouw in Nederland die zich als volwaardig vrouwelijk student inschreef bij een universiteit. 150 jaar later eert de Rijksuniversiteit Groningen haar met de start van het Aletta-jaar.

Aletta Jacobs was wat je nu wellicht een powervrouw zou noemen. Ze zette zich in voor prostituees, introduceerde het pessarium in Nederland, bevocht vrouwenkiesrecht en reisde de wereld over om vrede te bevorderen. Toch ging het haar niet allemaal even gemakkelijk af. Hoewel de jonge Aletta al vroeg wist dat ze arts wilde worden, was het voor haar ongelooflijk moeilijk om naar de universiteit te mogen gaan – enkel omdat ze vrouw was.

Dit exclusieve hoorspel neemt je mee naar Aletta’s jonge jaren. Je bent erbij als ze een brief schrijft aan minister Thorbecke om hem te overtuigen haar toe te laten tot de universiteit, dit jaar precies 150 jaar geleden. In dit unieke hoorspel beleef je Aletta’s eerste grote strijd voor gelijkwaardigheid en vrijheid.

Hoorspel Aletta Jacobs

Meer informatie
Nationale Museumweek 2021