Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsmuseumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Universiteitsmuseum
Universiteitsmuseum Plan je bezoek

Voorjaarsvakantieactiviteiten

Vanaf:di 18-02-2020
Tot en met:do 20-02-2020
Waar:Universiteitsmuseum Groningen, Oude Kijk in 't Jatstraat 7a

Ook dit jaar hoef je je niet te vervelen tijdens de Voorjaarsvakantie. Het Universiteitsmuseum heeft een aantal spannende activiteiten waarmee je in de koudste vakantie van het jaar op onderzoek uit kunt gaan.

Programma Datum Tijd
Op expeditie richting de poolgebieden Dinsdag 18 februari

12:00 – 13:00

15:00 – 16:00
Pooldieren knutselen Donderdag 20 februari 10:00 – 11:00
Familielezing: Spitsbergen 2020 Zaterdag 22 februari 13.00 - 14.00


kompas

Op expeditie richting de poolgebieden

Tijdens deze voorjaarsvakantieactiviteit gaan we op expeditie naar Spitsbergen! Niet in het echt natuurlijk, maar we willen je wel kennis laten maken met dit bijzondere gebied. Om op reis te gaan naar dit koude gebied met sneeuw en ijs is een kompas ontzettend handig. Deze gaan we maken.

Daarnaast gaan we kijken naar de dieren die in dit bijzondere gebied leven, de walvis staat hierbij centraal. Ook zullen we onderzoeken wat er gebeurt als sneeuw en ijs smelten door klimaatverandering.

  • Deelname aan de activiteit kost 2 euro.
walvis

Pooldieren knutselen

IJsberen, walvissen en rendieren. Er leven nog vele dieren in de koude poolgebieden. En ze hebben zich allemaal aangepast aan de barre omstandigheden in dit gebied. Denk maar aan de vacht van ijsberen. Ze hebben een dikke vetlaag. Wist je trouwens dat de huid van ijsberen zwart is? De haren van de ijsbeer zijn bovendien niet wit, maar doorzichtig.

Tijdens deze middag gaan we verschillende dieren knutselen die in dit gebied voorkomen. En als je liever dieren wilt tekenen, dan kan dat natuurlijk ook. In onze DeadZoo staat bijvoorbeeld een prachtige poolvos die je als voorbeeld kan gebruiken.

  • Deelname aan de activiteit kost 2 euro.
poolstation

Familielezing: Spitsbergen 2020

Poolbioloog Maarten Loonen beheert al dertig jaar iedere zomer het Nederlands Poolstation, en heeft ook het plan gelanceerd voor een grote expeditie naar de koude oostkant van Spitsbergen. Deze expeditie vindt begin augustus 2020 plaats.

Hij vertelt in zijn lezing hoe de klimaatverandering het onderzoek urgentie gaf en wat de oorzaken zijn van die snelle opwarming van het noordpoolgebied. Wat betekent het voor de natuur en waar moeten wij in Nederland rekening mee houden? Met spectaculaire foto’s en video’s worden jullie meegenomen in een indrukwekkende, nog steeds koude wereld en leren jullie over vogels, walrussen, walvissen, ijsberen, permafrost, ijzel en poolonderzoek.

Aanmelden is niet nodig. De lezing is gratis voor bezoekers van het museum (reguliere entree). Kinderen hebben altijd gratis toegang. Kom daarom vooral met de familie langs om meer te weten te komen over dit prachtige gebied.