Skip to ContentSkip to Navigation
University museumPart of University of Groningen

University museum

University Museum Visit

Lunchlezing: MOSAiC-expeditie. Onderzoek doen vanaf een ingevroren onderzoeksschip in het Noordpoolgebied

Wanneer:wo 19-02-2020 12:00 - 13:00
Waar:Universiteitsmuseum Groningen, Oude Kijk in 't Jatstraat 7a

Dr. Maria van Leeuwe: Onderzoeker en deelnemer aan de MOSAiC expeditie

Een onderzoeksschip in laten vriezen in het Noordpoolgebied? Dat klinkt misschien vreemd, maar het gebeurt tijdens de bijzondere MOSAiC-expeditie. Onderzoekers kunnen daardoor voor een langere periode onderzoek doen naar het ijs op de Noordpool. Tussentijds verzorgen ijsbrekers of vliegtuigen de bevoorrading van het schip.

Mosaic expeditie

Naar aanleiding van de huidige tentoonstelling ‘expeditie Spitsbergen 79’ komt onderzoeker en deelnemer Maria van Leeuwe een lezing geven over deze actuele MOSAiC-expeditie: de grootste poolonderzoeksexpeditie. Klimaatverandering is tijdens de expeditie het kernthema.

De aarde warmt op en tegelijkertijd neemt de ijsbedekking op de Noordpool af. Het smelten lijkt steeds sneller te gaan maar we begrijpen nog niet goed waarom. Een jaar lang onderzoekt een team van meer dan 600 wetenschappers uit 16 landen de biologie, chemie en fysica van het ijs op de Noordpool. Hoeveel CO2 neemt het leven in de zee en het ijs op? Hoeveel van deze CO2 komt terecht in de atmosfeer en hoeveel wolken worden er gevormd? Dit zijn enkele vragen die de onderzoekers proberen te beantwoorden en die besproken zullen worden tijdens deze lezing. Daarnaast zal worden ingegaan op de werkwijze van deze bijzondere expeditie.

Zie ook: https://mosaic-expedition.org

De lezing is gratis te bezoeken. Tijdens de lezing kunt u eventueel uw zelf meegebrachte lunch nuttigen. Voor verder bezoek van het museum is de reguliere entree wel vereist.