Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsMedische Wetenschappen
University Medical Center Groningen

Genetic origin of Dupuytren’s disease and associated fibromatosis

Promotie:Dhr. G.H.C.G. (Guido) Dolmans
Wanneer:24 november 2014
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. P.M.N. (Paul) Werker, C. Wijmenga, R.A. Ophoff
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Genetic origin of Dupuytren’s disease and associated
fibromatosis

Meer inzicht in genetische achtergrond ziekte van Dupuytren

De ontrafeling van de genetische achtergrond van de ziekte van Dupuytren, een ziekte waarbij de vingers krom gaan staan door een woekering van bindweefsel in de hand, is een stap dichterbij. Guido Dolmans identificeerde in zijn promotieonderzoek negen gebieden in het menselijk DNA die een rol spelen bij het ontstaan van deze ziekte.

De ziekte van Dupuytren begint met een knobbeltje in de handpalm. Het kan vervolgens maanden of jaren duren voor het knobbeltje uitgroeit tot een harde streng bindweefsel richting de vingers. Daardoor kunnen de vingers, vooral de pink en ringvinger, dan soms niet meer goed gestrekt worden. De ziekte komt voor bij zo’n 4-39% van de bevolking in Noord-Europa, vaker bij mannen dan bij vrouwen, en gaat vaak samen met andere vormen van fibromatose – woekering van bindweefsel.

Dolmans onderzocht de manier van overerven van de ziekte van Dupuytren in elf families, bestaande uit 475 familieleden en 66 patiënten. Dolmans concludeert dat de ziekte waarschijnlijk veroorzaakt wordt door een combinatie van meerdere genen en omgevingsfactoren. Om vast te stellen om welke genen het gaat, voerde hij vervolgens een gen-associatiestudie uit, ditmaal onder 2.325 patiënten en een controlegroep van 11.562 personen. Dat leverde uiteindelijk gen-varianten op in negen verschillende genetische locaties. Zes daarvan bleken genen te bevatten die een biologisch pad vormen dat ook betrokken is bij het ontstaan van verschillende vormen van kanker, zogenaamde Wnt-signaling.

Om te komen tot een verbeterde, op de persoon gerichte behandeling, pleit Dolmans voor meer onderzoek waarin patiënten met de ziekte van Dupuytren in de tijd gevolgd worden. Ook maakt hij zich sterk voor meer onderzoek naar het biologische pad dat waarschijnlijk een rol speelt in het ontstaan van deze en vergelijkbare ziekten, en verschillende vormen van kanker.

Guido Dolmans (1979) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij onderzoeksinstituut GUIDE in combinatie met zijn opleiding tot plastisch chirurg aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd bekostigd door het UMCG. De titel van het proefschrift van Dolmans is "Genetic origin of Dupuytren’s disease and associated fibromatosis".