Skip to ContentSkip to Navigation
Practical matters How to find us dr. P. (Peter) de Ruiter

dr. P. (Peter) de Ruiter

Universitair docent Moderne en hedendaagse kunst
dr. P. (Peter) de Ruiter
E-mail:
p.de.ruiter rug.nl

Opleiding

Kunstgeschiedenis en Archeologie, Rijksuniversiteit Utrecht, 1984
met esthetica en film als bijvakken

Promotie (2000) aan de Vrije Universiteit, op het proefschrift A.M. Hammacher. Kunst als levensessentie. Promotor: prof. dr. Carel Blotkamp. Tevens als handelseditie verschenen bij uitgeverij De Prom in Baarn (608 p.)

Eerdere functies 

Medewerker Letterkundig Museum, Den Haag, 1984-1985

Docent Architectuurgeschiedenis aan de Academie van Bouwkunst, Arnhem, 1984-1986

Docent Moderne kunst aan de Rijksuniversiteit Utrecht, 1986-1987

Docent Moderne en hedendaagse kunst aan de Vrije Universiteit Amsterdam, 1987-1990

Enige tijd medewerker Metropolis M

Redacteurschap

Sinds 1999 maak ik deel uit van de redactie ‘Monografieën van Nederlandse Kunstenaars’, een reeks publicaties over vooraanstaande 20ste-eeuwse Nederlandse kunstenaars. In deze reeks zijn delen verschenen over onder anderen Erik Andriesse, Jacoba van Heemskerck, Han Wezelaar, John Rädecker en Willem van Konijnenburg. In februari 2015 is een monografie over de bekende beeldhouwer Joseph Mendes da Costa uitgebracht (auteur: Louk Tilanus), ter begeleiding van een overzichtstentoonstelling in Museum Beelden aan Zee, Scheveningen. En rond de jaarwisseling 2018-2019 zal in deze reeks de langverwachte studie over Erich Wichman verschijnen, auteur: Frans van Burkom.

Projectleider en hoofdredacteurschap

In 2009 schreef ik de synopsis voor een elfdelige reeks op het terrein van de Nederlandse beeldendekunstkritiek vanaf 1885 tot heden. In het najaar van 2009 werd financiële ondersteuning voor deze reeks toegekend door het Prins Bernhard Cultuurfonds te Amsterdam. Sindsdien ben ik projectleider en hoofdredacteur van Kunstkritiek in Nederland 1885-2015 waarin honderden kunstkritieken, kunstjournalistieke teksten, kunstbeschouwelijke essays en interviews met kunstenaars, museumdirecteuren en galeriehouders voor het eerst voor een breed publiek toegankelijk worden gemaakt. Aan dit project zijn tien kunsthistorici verbonden. 
Mederedacteur is dr. Jonneke Jobse, voormalig universitair hoofdocent Moderne kunst aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Beeld- en eindredacteur is drs. Hans Ebbink. De reeks wordt vormgegeven door Gert Jan Slagter en uitgegeven door nai010 publishers, Rotterdam. De eerste twee delen verschenen in april 2014 en werden feestelijk gelanceerd in het Stedelijk Museum Amsterdam. Deel drie, van de hand van Lieske Tibbe over kunstkritiek aan het einde van de 19de eeuw, verscheen in december 2014; deel vier (auteur: Rogier Schumacher) gaat over de kunsthistoricus als criticus.

Voor meer informatie, zie: www.kunstkritiek.com

Laatst gewijzigd:25 juni 2022 13:08