Skip to ContentSkip to Navigation
About us How to find us prof. dr. H.J. (Herman) Paul

prof. dr. H.J. Paul

Bijzonder hoogleraar vanwege IZB / GZB met de leeropdracht Secularisatie Studies

Paul does not participate in regular undergraduate teaching. He does contribute, however, to an annual colloquium organized by special chair holders at the Faculty of Theology and Religious Studies as well as to post-academic courses targeted especially at ministers in the Protestant Church in the Netherlands (PKN). Some recent and future courses include:

Stanley Hauerwas: gids voor een kerk in de marge

PE-cursus Rijksuniversiteit Groningen, najaar 2014

De meest spraakmakende theoloog in het Engelse taalgebied? Dat is Stanley Hauerwas. Zijn eigenzinnige essays, zijn tintelende proza, zijn radicale ideeën – ze roepen evenveel bewondering als kritiek op. Niet iedereen zit te wachten op Hauerwas’ boodschap dat de kerk in het Westen haar oor te veel heeft laten hangen naar staat en samenleving. Niet iedereen wordt enthousiast van Hauerwas’ remedie: opnieuw doordenken, in gesprek met de klassieken, wat de navolging van Christus betekent voor carrière, relaties, ziekte, diaconie of politiek. Maar wie op zoek is naar een authentieke en aanstekelijke christelijke levensstijl kan bij Hauerwas veel inspiratie opdoen. Ook wie zich afvraagt hoe de kerk er na het ‘christendom’ kan uitzien, vindt bij Hauerwas heel wat suggesties. Daarnaast is het werk van deze Amerikaanse ethicus verplichte kost voor theologen en theologisch geïnteresseerde gemeenteleden. Zijn herontdekking van ‘verhaal’, ‘deugd’ en ‘gemeenschap’ als kernbegrippen voor een christelijke visie op ethiek daagt uit tot (kritisch) meedenken. Kan Hauerwas ons, Nederlandse protestanten, helpen om op een waarachtig en getrouwe manier kerk te zijn? In deze cursus – een mix van college en leesgroep onder leiding van Herman Paul en Ariaan Baan – gaan we op zoek naar een antwoord.

Docent

Prof. dr. Herman Paul i.s.m. dr. Ariaan Baan

Omvang

2,5 ECTS

Data

2 oktober, 30 oktober, 13 november en 11 december 2014 (vier donderdagmiddagen)

Tijd

13.30u – 16.30u

Locatie

Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen

Literatuur

Stanley Hauerwas, Een robuuste kerk: de christelijke gemeente in een postchristelijke samenleving (Zoetermeer: Boekencentrum, 2010).

Kosten

125 euro

Inschrijving

Via het inschrijfformulier op www.rug.nl/ggw/pao, vóór 11 september 2014

Nota bene

Minimum aantal deelnemers: 7. Maximum aantal deelnemers: 50.

Laatst gewijzigd:13 september 2017 07:35

Contact information

Department of Theology and Religious Studies

Room:
1124.0110
Telephone: