Skip to ContentSkip to Navigation
About us How to find us prof. dr. C. (Carla) Vlaskamp

prof. dr. C. Vlaskamp

Hoogleraar
prof. dr. C. Vlaskamp
Telefoon:
050 36 36566 (Secretariaat Orthopedagogiek)
E-mail:
c.vlaskamp rug.nl

Na te zijn afgestudeerd als orthopedagoog, was C. (Carla) Vlaskamp actief in verschillende velden (revalidatie, onderwijs advies diensten, zorg voor mensen met een verstandelijke handicap) en op verschillende plaatsen (Enschede, Curaçao, Lesotho, Groningen). In 1985 werd ze aangesteld als universitair docent  bij de afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen.
In 1989 begon zij aan een onderzoek naar de opvoedingsituatie van kinderen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen in residentiële voorzieningen .
Carla Vlaskamp ontwikkelde daarvoor een opvoedingsprogramma, waarop zij in 1993 promoveerde. Acht jaar later, in 2001, werd ze aangesteld als bijzonder hoogleraar in de orthopedagogiek, in het bijzonder opvoeding en ondersteuning van mensen met zeer ernstige verstandelijke beperkingen. In 2008 is Carla Vlaskamp benoemd tot gewoon hoogleraar in de orthopedagogiek.

 

Prijzen
Haar opvoedingsprogramma kreeg veel aandacht in zowel Nederland als België en wordt gezien als de beste methode in de zorg voor personen met zeer ernstig verstandelijk en meervoudig beperkingen. Ze ontving prestigieuze prijzen voor haar bijzondere verdiensten in haar werk met betrekking tot mensen met een zeer ernstige verstandelijke handicap (de Nederlandse ‘Ds Visscherprijs’ in 1995, de Europese ‘Sint Vincentiusprijs’ in 1998). Prof. dr. Vlaskamp is in 2004 benoemd tot Fellow of the International Association for the Scientific Study on Intellectual Disabilities.

 

Huidige onderzoeks interesses
Carla Vlaskamp geeft leiding aan het Research centre for Profound and Multiple Disabilities. Dit centrum doet onder meer onderzoek ten behoeve van  de kwaliteit van leven en – zorg van personen met zeer ernstig verstandelijke en meervoudige beperkingen (zevmb). Dit onderzoek beslaat een breed terrein. Het betreft zowel fundamenteel onderzoek ( zoals onderzoek naar pijngedrag, polyfarmacie, automutilatie, en alertheid) als onderzoek naar de ontwikkeling en effectiviteit van interventies (zoals toepassing van Multi-sensore ruimten, en activeringsprogramma’s). Een bijzondere plaats in het onderzoeksprogramma wordt ingenomen door een onderzoekslijn naar de positie en tevredenheid van ouders t.a.v. de zorg voor hun kind met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen.

Naast haar werk in het onderzoek is Carla Vlaskamp ook actief betrokken bij meerdere besturen die gerelateerd zijn aan haar specialisaties. Ze vervult hierin verschillende functies, waaronder die van President of the Special Interest Group 'Profound Multiple Disabilities' van de International Association for the Scientific Study on Intellectual Disabilities (IASSID). Ze is als editor verbonden aan the Journal of Applied Research in Intellectual Disabilities. Ze is lid van de Research School on Behavioral and Cognitive Neuroscience en van de onderzoeksschool Institute for Study of Education and Human Development (ISED).

Laatst gewijzigd:03 oktober 2019 07:36

Contact information

Pedagogy and Educational Sciences

Room:
2111.0218
Telephone:
+31 50 36 36566 (Secretariat Special Education)