Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenPubliekseducatieUniversiteitsmuseumBezoekersinformatie

Tentoonstelling voorwerpen collectie theoloog Van Baaren bij Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen

14 november 2014

Vanaf 18 november zal in de voormalige bibliotheek van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen, nu ingericht als studieruimte voor studenten, een kleine expositie van voorwerpen te zien zijn uit de collectie van theoloog Theo van Baaren (1912-1989), samengesteld door het Universiteitsmuseum.

Als theoloog was Van Baaren gefascineerd door de versmelting van betekenisgeving en esthetiek in de beeldende kunst van niet-westerse culturen. De collectie van Van Baaren was in 1968 de eerste aanzet tot het Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw, dat in 2004 helaas zijn deuren moest sluiten. Een aantal objecten uit deze bijzondere collectie krijgt nu een permanente plaats in de faculteit waar Van Baaren van 1952 tot 1980 hoogleraar was.

Andere zaken uit deze collectie zijn op dit moment ook nog te zien in de tentoonstelling Uit de Schaduw in het Universiteitsmuseum, en vanaf januari zullen ook in de vaste opstelling van het Universiteitsmuseum weer een aantal topstukken uit de collectie Van Baaren worden tentoongesteld.

Een van de vitrines
Van Baaren vitrine
Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:59

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...