Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenPubliekseducatieUniversiteitsmuseumBezoekersinformatie

Groninger Museumnacht wederom een succes!

12 september 2018

De tweede editie van de Groninger Museumacht afgelopen zaterdag was wederom een succes. Met zo’n 3500 bezoekers was de cultuurnacht weer uitverkocht. Duizenden mensen bezochten de vijf musea via fietstaxi’s, per boot of al struinend door de stad. Met een opvallend hoog aantal kinderen en buitenlandse studenten. Voor het programma werd flink uitgepakt met veel hoogstaande muziek, bekende kunstenaars, dans, workshops en een speciale afterparty in club OOST voor wie niet wilde stoppen na 1.00 uur.

Het Groninger Museum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, het GRID Grafisch Museum, het Nederlands Stripmuseum en het Universiteitsmuseum waren tot 01.00 uur open en te bezoeken: 5 musea voor €5. Speciaal voor de nacht pakten de musea uit met een uitgebreid aanbod aan muziek, lezingen, dans, demonstraties, expedities, workshops, tentoonstellingen en meer.

Publiek
Zo’n 3500 mensen bezochten de musea in Groningen dit weekend. Zij bezochten gezamenlijk meer musea dan afgelopen jaar. Daarnaast werd er meer gebruik van gemaakt van de fietstaxi’s en speciale rondvaartboten die het publiek van museum naar museum vervoerden. Vorig jaar kwamen er opvallend veel buitenlandse studenten naar het evenement, dat voor hen een laagdrempelige manier is om de stad beter te leren kennen en nieuwe contacten te leggen. Ook dit jaar waren zij weer alom vertegenwoordigd. Ook opvallend veel kinderen wisten de weg naar de musea te vinden. Aan hen was ook goed gedacht, van het opgraven van archeologische schatten, Ploeg-schilderingen maken, striphelden ontmoeten tot een Meet&Greet met Stefania, bekend van The Voice.

Hoogtepunten
Bij het Groninger Museum was veel belangstelling voor Hella en Freek de Jonge die een preview gaven van hun ‘levende’ tentoonstelling. Daarnaast speelde o.a. Hans Dagelet trompet, trad Jack & the Weatherman op en was er een talkshow met Kunstspot. In het Stripmuseum kon men echte striphelden ontmoeten en leren striptekenen. In het Universiteitsmuseum was er naast het opgraven van dino-botten, comedy van Stranger Things Have Happened, muziek van singer-songwriter Bas Schröder (bekend van de Groningse band Swinder) en Rutger Pereboom. Bij het Noorderlijk Scheepvaart Museum waren de 3D-brillen niet aan te slepen voor de tentoonstelling Groningen in 3D. Verder waren er Ted-talks, poëzie en een ‘Broescursus Gronings’ door Olaf Vos. Tenslotte was er in het GRID Grafisch Museum veel belangstelling voor de RaraRiso expo, werd er gedanst bij het Jazzcombo en werden de handen uit de mouwen gestoken in de twee ateliers. In samenwerking met Club OOST en PITxG2K werd een posterexpo AM/PM Nightclub opgezet en de afterparty in Club OOST gerealiseerd.

De organisatie is laaiend enthousiast over dit succesvolle vervolg. Niet alleen vanwege alle positieve geluiden van zoveel verschillende bezoekers, maar ook de bruisende sfeer die de nacht in de stad teweegbrengt. Ook de onderlinge samenwerking maakt de Groninger Museumnacht tot een feestje.

Vervolg
De organisatie is van plan na deze succesvolle editie ook volgend jaar weer een Groninger Museumnacht te organiseren.

De Groninger Museumnacht wordt georganiseerd  door de vijf Groninger Musea: Het Groninger Museum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, het GRID Grafisch Museum, het Nederlands Stripmuseum, het Universiteitsmuseum en Marketing Groningen. Daarnaast zijn het CBK en Noorderpoort deze editie partner.

Laatst gewijzigd:12 september 2018 13:00

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...