Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenPubliekseducatieUniversiteitsmuseumBezoekersinformatie

Groninger Museumnacht 9 september

Wanneer:za 09-09-2017 19:00 - 01:00
Waar:GRID Grafisch Museum, Groninger Museum, Nederlands Stripmuseum, Noordelijk Scheepvaartmuseum, Universiteitsmuseum
groningermuseumnacht

Het is eindelijk zover: Groningen krijgt een eigen Groninger Museumnacht. Op zaterdag 9 september 2017 vanaf 19 uur openen alle musea in Groningen hun deuren tot na middernacht. Naast een uniek nachtelijk bezoek aan de tentoonstellingen en vaste collecties komt er een afwisselend programma met onder meer muziek, bijzondere workshops en interessante sprekers.

De Groninger Museumnacht is hét moment om eindelijk eens al die musea in Groningen te bezoeken die je altijd al eens had willen bekijken. Bezoek het GRID Grafisch Museum, het Groninger Museum, het Nederlands Stripmuseum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum én het Universiteitsmuseum allemaal op 1 avond. Naast de mooiste collecties en tentoonstellingen is er veel muziek, zijn er verrassende performances en presentaties en ontmoet je kunstenaars en ontwerpers in het echt. Een bijzonder feest waar je bij moet zijn!

5 musea voor 5 euro
Met een passe-partout bezoek je alle 5 musea in de stad Groningen voor slechts 5 euro totaal. Tickets zijn vanaf donderdag 13 juli om 10 uur verkrijgbaar in de online voorverkoop. Print je ticket en lever deze op 9 september in aan de kassa bij het Groninger Museum, dan krijg je een polsbandje waarmee je toegang hebt tot alle musea van 19 tot 1 uur tijdens de nacht.

Programma

1. #Groninger Museum

Bekijk de toptentoonstelling Hide & Seek met werk van ontwerper Maarten Baas, luister naar muziekoptredens van artiesten in het museum en dans mee in de silent disco. Het museumcafé serveert museumcocktails maar je kunt ook theedrinken in de theeceremonie bij de tentoonstelling De Wereld in Huis . Kunstspot interviewt kunstenaar Gabriel Lester en designer Maarten Baas. En verder: rondleidingen, creatieve workshops en een goochelaar van"Mindfuck", die kunstige tricks doet in het museum. Natuurlijk deel je je mooiste foto's die je in de fotobooth maakt! Dit en nog veel meer programma vind je op:
www.groningermuseum.nl/nacht

2. #GRID Grafisch Museum

Hot printing, hot jazz
Experimenteer als Werkman met old school drukkersmaterialen of leef je uit op de risograaf - hot onder hedendaagse drukker-kunstenaars. Haal je inspiratie uit de jazz van saxofoonorkest Hans Bosch of de muziek van singer-songwriter Jop Luberti. Natuurlijk kun je ook de tentoonstelling Papier ontvouwd bekijken: veertien verhalen over Groningers en hun papier.
www.gridgroningen.nl

3. #Universiteitsmuseum

Gelukkig Gezond! in het Universiteitsmuseum
De Groninger Museumnacht staat in het Universiteitsmuseum Groningen in het teken van Gelukkig Gezond! Muziek waar je blij van wordt door singer-songwriter Eva Waterbolk, sprankelende rondleidingen, dansplezier, gezond en lekker eten & drinken en nog veel meer. En hoe zit het met jouw temperament; kom het testen!

4. #Noordelijk Scheepvaartmuseum

Groningse Koffie, blik & Indierock
Blik op de 50’s in 50 blikken:
Conservator Carin van de Wal van het Behouden blik vertelt.  Terug naar de tijd waarin geluk heel gewoon was maar ook de tijd van wederopbouw,  woningnood en de eerste nieuwbouwwijken (19.30, 21.00, 22.30 en 00.00 uur). Daarnaast is er Indierock van Vera’s Charm: Deze 3-koppige indierockband uit Groningen maakt aanstekelijke, eigenzinnige liedjes met een rauw randje.
Of bezoek de tentoonstelling Koffie, vers(ch) gebrand // drie eeuwen koffiebranderijen in Noord Nederland met een kopje vers gebrande koffie van de StadskoffieBranderij: Barrista Sandro brandt de bonen ter plekke voor een koffie met pit!
www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl

5. #Het Nederlands Stripmuseum

Kakhiel en andere klassiekers
Het Stripmuseum eert de onlangs overleden striptekenaar Jan Kruis met een grote overzichtsexpositie over zijn leven en werk. Daarnaast zijn er exposities over Tina 50 jaar! en Disneytekenaar Daan Jippes . Tijdens de museumnacht zijn er extra activiteiten zoals gratis rondleidingen en workshops. En speciaal voor de museumnacht heeft het Stripmuseum de expositie over internetfenomeen Kakhiel verlengd.  
www.stripmuseum.nl

HOP ON!

De musea zijn allemaal op loopafstand. Wil je je Museumnachtervaring een extra boo(s)t geven, verplaats je dan met de gastvrije en gezellige gratis fietstaxi of één van de rondvaartboten.

* De altijd vrolijke Fietstaxi Riksja fietst van museum naar museum
* Museumschip de Emma vaart tussen het Groninger Museum en het Noordelijk Scheepvaartmuseum
* De energieneutrale rondvaartboot Green Progress vaart van museum naar museum met aan boord een hapje en drankje

printView this page in: English