Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsmuseumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Universiteitsmuseum
Universiteitsmuseum Tentoonstellingen Eerdere tentoonstellingen 2018 BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Zelf aan de slag als DIY-wetenschapper?

Ben je geïnspireerd door de tentoonstelling Beyond the Lab en wil je zelf aan de slag als DIY- wetenschapper? Hieronder vind je een aantal voorbeelden van landelijk wetenschappelijk onderzoek waar je zelf aan mee kunt doen. Daarnaast kun je ook in Groningen aan de slag, bijvoorbeeld bij FabLab of De Jonge Onderzoekers.

DIY-science projecten

Microplastics
Op www.waddenplastic.nl helpt iedereen mee met het in kaart brengen van de aangespoelde microplastics. Hiermee krijgen ecologen een goed ruimtelijk beeld waar de korrels liggen, om gerichte schoonmaakacties op touw te zetten. Daarnaast vormt deze data een goede basis voor het lange termijn onderzoek naar de gevolgen van de ramp voor de kwetsbare waddennatuur.

Snailsnap
Maak een foto van een tuinslak en stuur deze op met Snailsnap. Zo zien wetenschappers hoe de slakken zich aanpassen aan de klimaatverandering. De kleur van het huisje bepaalt bijvoorbeeld hoe goed de slak bestand is tegen hitte en droogte. De app is te downloaden via Google Play.

Zoo Galaxy
Wanneer je meedoet aan Galaxy Zoo kun je telescoopbeelden van sterrenstelsels bekijken, om te helpen met het classificeren van de sterrenstelsels.

Meer weten over citizen science en Zooniverse? Op 27 maart geeft Stephen Serjeant een lezing bij Studium Generale Citizen Science and the Data Avalanche. De lezing is Engels gesproken en gratis voor studenten.

Zie ook: Ontdek de duisternis (sterren tellen vanuit Nederland)


In Groningen:

Fablab
FabLab Groningen is een digitale werkplaats waar mensen samenkomen om zelf dingen te maken door middel van lasersnijden en 3D printen. Wanneer je nog niet ervaren bent met deze apparaten, biedt Fablab cursussen aan zodat ook jij ze kunt bedienen!

De Jonge Onderzoekers
De Jonge Onderzoekers is een werkplaats voor techniek en wetenschap voor de jeugd van 8-18 jaar oud. Hier kunnen kinderen hun talent ontwikkelen in techniek en wetenschap onder begeleiding van opgeleide vrijwilligers.


Thuis aan de slag:
  • Verander jouw telefoon in een microscoop en ga op zoek naar beestjes, of doe mee aan één van de citizen projecten. Do it yourself!

  • Met een zelfgemaakt kompas kun jij zelf op avontuur gaan. Do it yourself !

  • Mini-experimenteerboekje #2: vol met leuke, verrassende experimenten voor wetenschapperes-in-de-do. Scholen en ouders kunnen het boekje bestellen in eenheden van 10 stuks.

Laatst gewijzigd:24 september 2021 15:30
View this page in: English