Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsmuseumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Universiteitsmuseum
Universiteitsmuseum Tentoonstellingen Eerdere tentoonstellingen 2015

Nieuw licht op Leo Polak (1880-1941). Kleurrijk filosoof, jurist en vrijdenker

12 maart t/m 10 mei 2015
poster-Polak

Leo Polak is vooral bekend geworden door zijn tragische dood.

Na zijn schorsing als hoogleraar -wegens zijn Joodse afkomst- schreef Polak een protestbrief, die door de collaborerende rector van de Groninger Universiteit in handen van de Duitse bezetter werd gespeeld. Als gevolg daarvan werd Polak als politiek delinquent opgepakt en weggevoerd. In december 1941 stierf hij in concentratiekamp Sachsenhausen.

De laatste jaren herleeft de belangstelling voor Polaks humanistische denkbeelden. Zijn dagboeken, die hij 40 jaar tot aan zijn arrestatie in 1941 bijhield, zijn onlangs door de familie vrijgegeven en geven aanleiding tot nieuw onderzoek.

In de expositie wordt aan de hand van zijn dagboeken, brieven en beeldmateriaal nieuw licht geworpen op Polaks leven en op zijn ontwikkeling als jurist, filosoof, vrijdenker, onderwijshervormer, antifascist en verdediger van het vrije woord.

Deze expositie wordt georganiseerd in het kader van een congres over Leo Polak, dat plaatsvindt op 12 en 13 maart 2015. Meer informatie over het congres.

Op woensdag 18 maart 2015 organiseert Studium Generale Groningen een lezing over leven en werk van Leo Polak. Meer informatie: sggroningen.nl

In Museum Henriette Polak in Zutphen is vanaf 21 maart de tentoonstelling 'Mijn ogen wijd open' te zien, over het 40 jarig bestaan van het Museum Henriette Polak . Henriette Polak-Schwarz (1893 – 1974), de weduwe van Leo Polak, zette zich na de oorlog niet alleen in voor het humanisme (ze werd actief binnen het Humanistisch Verbond) maar ook voor de kunst, en dan met name de figuratieve kunst. Voor dit doel richtte zij de Stichting Henriette Antoinette op. Mevrouw Polak stelde de stichting een aankoopbudget ter beschikking om een collectie samen te stellen en panden te verwerven waarin deze collectie kon worden getoond. In 1975 opende het museum de deuren in mevrouw Polaks geboorteplaats Zutphen. Een korte beschrijving van museum en collectie.

Laatst gewijzigd:13 augustus 2021 15:25