Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenPubliekseducatieUniversiteitsmuseumTentoonstellingenEerdere tentoonstellingen2011

Gagarin in Groningen

19 oktober t/m 26 oktober 2011

Dit jaar 2011 is het vijftig jaar geleden dat Jouri Gagarin als eerste in de wereld zijn ruimtevlucht maakte. Dit begin van de verovering van de kosmos wordt in het bijzonder in Rusland gevierd, onder meer met een ‘reizende expositie’ die al in veel landen te zien is geweest, waaronder de Verenigde Staten, China, India en Egypte. In Europa was de tentoonstelling te zien in o.a. Edinburgh, Londen, Parijs en Brussel. Vanuit laatstgenoemde stad is deze nu overgebracht naar het Universteitsmuseum in Groningen.

De tentoonstelling geeft een beeld van de Russische denk- en belevingswereld waarin dit ‘heldenverhaal’ zich afspeelde en van de gevoelens die Gagarin zelf en Valentina Teresjkova (eerste vrouw in de ruimte, in 1963) daarbij tot uitdrukking brachten aan de hand van de beroemde Russische dichter Jesenin, die het heelal in alle toonaarden had beschreven. Het Jeseninmuseum in Moskou is dan ook de organisator van deze reizende expositie.

De tentoonstelling is interessant voor jong en oud, voor iedereen die zich interesseert voor de Russische geschiedenis, cultuur en wetenschap in het algemeen en voor de historie van de ruimtevaarttechnologie in het bijzonder. Het gaat om veelal zeldzame documenten, voorwerpen en films, die de droom van ‘de eerste mens in de ruimte’ verbeelden. Tegelijkertijd is in het Universiteitsmuseum een andere, enigszins verwante, tentoonstelling te bezichtigen over de geschiedenis van de kosmos en de sterrenstelsels: Beyond the Stars. De Gagarin-expositie is daarbinnen fraai ingebed.

De tentoonstelling Gagarin in Groningen is georganiseerd i.s.m. het Centre for Russian Studies van de Rijksuniversiteit Groningen en met steun van de Gasunie.
Laatst gewijzigd:09 juli 2018 09:17
printView this page in: English