Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenPubliekseducatieUniversiteitsmuseumTentoonstellingenEerdere tentoonstellingen2009

Darwins Wereld. Mens, natuur en evolutie

 

13 februari 2009 t/m 10 januari 2010 

Welkom in de wereld van Charles Darwin (1809-1882), een expositie over het leven en werk van ’s werelds beroemdste natuuronderzoeker. De expositie neemt u mee door het leven en werk van Darwin. Want hoe zat het ook alweer met Darwin en 'survival of the fittest'?

Foto van de tentoonstelling
Foto van de tentoonstelling

Er is geen wetenschapper van wie we zoveel weten. Darwin bewaarde alles wat hij schreef. In 1859, nu 150 jaar geleden, publiceerde Darwin zijn studie On the origin of species by means of natural selection. Met een overweldigende hoeveelheid bewijs zet hij hierin uiteen dat de evolutie van alle levensvormen wordt gedreven door natuurlijke selectie.

De tentoonstelling is opgebouwd rondom drie thema’s. Darwins leven in Engeland, zijn reis om de wereld aan boord van HMS Beagle en zijn bijdrage aan de wetenschap: de volgens sommigen nog steeds omstreden evolutietheorie.
In de expositie in het Universiteitsmuseum zijn meer dan tweehonderd diersoorten op verrassende wijze opgesteld. Van Amerikaanse modderduivel tot purperen suikervogel, van Javaanse kievit tot voetbaloctopus. Deels betreft het de collectie die eerder in het inmiddels gesloten Natuurmuseum te zien was.

Detail van ontwerp door Xiao-Feng Chiu en Mathieu van der Bij
Detail van ontwerp door Xiao-Feng Chiu en Mathieu van der Bij

De tentoonstelling is onderdeel van de lustrumactiviteiten van de Rijksuniversiteit Groningen, die dit jaar haar 395-jarig bestaan viert. Het Universiteitsmuseum is ook een van de deelnemers aan het Darwinjaar 2009 waarin vele musea en instellingen samenwerken.

In Darwins wereld. Natuur, mens en evolutie wordt uitgelegd wie Charles Darwin was, hoe hij inspiratie opdeed, hoe hij zijn informatie vergaarde en uiteindelijk met een baanbrekende theorie naar buiten trad.

Aan de hand van de natuurhistorische collecties van de Groningse universiteit maakt de bezoeker kennis met de wetenschap, vóór, tijdens en ná de ontdekkingen van Darwin.

Laatst gewijzigd:24 oktober 2018 13:48
printView this page in: English