Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenPubliekseducatieUniversiteitsmuseumMet de klas naar het museum

Voortgezet Onderwijs

Museumbezoek, lessen voor klassen en practica

De afdeling educatie heeft een ruim aanbod voor scholen op verschillende niveau's: museumlessen, een chemielab en een geologiepracticum. Een museumles of beeldpresentatie duurt ca. 25 minuten, waarna de scholieren zelfstandig het museum bekijken en voorwerpen onderzoeken. Bij een aantal museumlessen is een lespakket of zijn opdrachten beschikbaar, waar de school gebruik van kan maken. Docenten kunnen ze per mail opvragen (universiteitsmuseum@rug.nl). De thema's sluiten aan bij het curriculum van het voortgezet onderwijs.

Duur museumbezoek met museumles: 75 tot 90 minuten. Alle museumlessen/presentaties kunnen worden gegeven in het Nederlands of in het Engels
Kosten: € 20,- per groep + € 1,-  p.p. incl. lesmateriaal (let op: kosten voor de rondleiding 'Rondje RUG' wijken af)
Alleen op afspraak.
Max. 50 pers.

Boekingsformulier

VMBO / onder- en bovenbouw HAVO/VWO

logboek-gelukkig-gezond
Gelukkig gezond! Educatief programma bij de tentoonstelling 'Gelukkig Gezond!'

Het programma bestaat uit een voorbereidings- en een museumles. In de voorbereiding krijgen leerlingen inzicht in hun eigen gezondheid door twee dagen een logboek in te vullen over voeding, beweging, slaap en de invloed van omgeving en weer op de eigen gezondheid. In de museumles doen de leerlingen vervolgens verder onderzoek naar de invloed van omgevingsfactoren op de gezondheid. Is healthy ageing iets van nu of van alle tijden? Meer informatie.

Kraak de code
Onderbouw: Kraak de code! Over uitvindingen en ontdekkingen

Een lesprogramma met speciale aandacht voor Groningse uitvindingen. Aan de hand van een werkboek voeren scholieren in kleine groepjes uitdagende en interactieve opdrachten uit. Zo maken ze kennis met de geschiedenis van uitvinders, uitvindingen en ontdekkingen (in Groningen). We gebruiken hierbij een tijdlijn.


Anatomie
De anatomische les. Geschiedenis van de menselijke anatomie

Een museumles waarin de geschiedenis van de anatomie wordt verteld aan de hand van topstukken in de opstelling, met wasmodellen, preparaten op sterk water en unieke modellen van papier-maché. Tijdens het museumbezoek is er veel te zien, maar scholieren gaan ook actief aan de slag met modellen, brein - en zintuigtestjes. Ook versie voor het VMBO, met korte inleiding en hands on museumroute! Duur van het bezoek: 75 min. (VMBO: 60 min.), maar korter of langer kan ook.


Rondje RUG
Rondje RUG in de binnenstad

Tijdens deze les wordt de geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) tot leven gebracht. Wie het centrum van Groningen verkent, kan haast niet om de universiteit heen. Het Universiteitsmuseum heeft een rondje RUG door de binnenstad uitgestippeld, waarbij diverse gebouwen bezocht worden en scholieren een collegezaal bekijken. Beginpunt: Universiteitsmuseum. Duur: 1,5 uur. Ko sten: € 30,- + € 1 per persoon, incl. entree museum, begeleiding en lesbrief met plattegrond.


Beta blok Natuur en Techniek
Wetenschappelijke revolutie: belangrijke ontdekkingen, uitvinders

Grote wetenschappers passeren de revue, zoals Leonardo da Vinci, Vesalius, Newton en Zernike. Maar deze museumles van ca. 25 minuten is vooral een reis door de tijd langs belangrijke uitvindingen zoals het vuur, licht, zwaartekracht, de wc, elektrische auto, fotocamera, radio en televisie, cd, pc en de mobiele telefoon. Daarna volgen de scholieren een route langs voorwerpen die met deze belangrijke ontdekkingen te maken hebben.


Ontstaan van academische collecties
Het ontstaan van academische collecties

De eerste verzamelaars in Europa waren vorsten of rijke handelslieden. In deze presentatie is te zien hoe uit privéverzamelingen, via rariteitenkabinetten en de eerste musea uiteindelijk de eerste academische collecties ontstonden.


Chemielab
Chemielab

Op verzoek wordt er een chemie-laboratoriumdag voor klassen gehouden. Max. 30 leerlingen per groep. Leerlingen kunnen stoeien met maatbekers, pipetjes, geuren, chemische stoffen en kleurstoffen, en maken hun eigen badzout of tandpasta. Na afloop is een korte rondleiding door het museum natuurlijk nog mogelijk. Duur: chemielab 45 minuten. Kosten lab + rondleiding in overleg.


Laatst gewijzigd:28 juni 2017 17:10