Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenBeeldenproject

Yland/Metz (9)

‘Versus’ van Yland/Metz (Lilian van Opdorp / Jos Dijkstra) (2002)

(Onder de poorten van het Harmoniecomplex, Oude Kijk in 't Jatstraat 26)

Het kunstenaarsduo Yland/Metz tekent voor de negende verbeelding van het beeldenproject.

Het kunstwerk, gemaakt voor de faculteit Rechtsgeleerdheid, verbeeldt de gespannen relatie tussen privaat- en publiekrecht. Het publiekrecht regelt de verhoudingen tussen overheid en burgers, het privaatrecht houdt zich bezig met de relaties tussen burgers onderling. Afhankelijk van de eisen en inzichten van de tijd verschuiven en veranderen taken, verantwoordelijkheden, regels en wetten.

De vloer symboliseert het privaatrecht, de op het plafond geschilderde lucht het publiekrecht. In het raderwerk van goud- en zilverkleurige tandwielen op het plafond ontmoeten beide rechtsvormen elkaar. De goudkleurige tandwielen staan voor het privaatrecht, de zilverkleurige voor het publiekrecht. Het conflict krijgt vorm doordat het raderwerk niet helemaal in elkaar past. Door te kijken en te schuiven kan het geheel weer in evenwicht worden gebracht.

De kunstenaars realiseerden al eerder muur- en plafondschilderingen in opdracht. Bijvoorbeeld boven de behandelstoel van een tandartsenpraktijk, wandschilderingen in de bestuurskamer van Interne Geneeskunde van het UMCG en computergemanipuleerde prints in de Beatrixkliniek van wederom het UMCG.

The making of 'Versus'  (powerpoint presentatie)

‘Versus’ van Yland/Metz
‘Versus’ van Yland/Metz
Laatst gewijzigd:27 juni 2018 12:16
printView this page in: English