Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenWetenschapswinkelsTaal, Cultuur en CommunicatieStages & Afstudeerprojecten

CBK klimaatproject Noorderpeil

De toekomst volgens kunstenaars, beleidsmakers, inwoners en wetenschappers

LET OP: Dit is een project dat je alleen binnen de Career Minor van de Faculteit der Letteren kunt doen.

Het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) verbindt op allerlei manieren de beeldende-kunstsector aan de samenleving. In februari 2019 gaat het CBK Klimaatproject Noorderpeil van start. Verschillende kunstenaars/designers gaan de provincie in met als thema klimaatverandering & energietransitie. Dat kan gaan om hittestress, waterberging, gasloos bouwen en nog veel meer. Hun opdracht zal zijn om in dialoog met de inwoners en instellingen op onderzoek naar toekomstscenario’s voor het gebied. Natuurlijk doen kunstenaars dat op hun eigen manier. Maar vanuit het CBK liever niet losgezongen van de kennis, ervaring, belangen en wensen van inwoners, beleidsmakers en wetenschappers. En natuurlijk is er geen toekomst zonder heden en verleden!

Het wierdedorp Ezinge. Door Hardscarf (CC-BY-4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/), via Wikimedia Commons
Het wierdedorp Ezinge. Door Hardscarf (CC-BY-4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/), via Wikimedia Commons

De opdracht is om dit complexe speelveld van betrokken partijen te verkennen en bij elkaar te brengen. Wat is er belangrijk in 3 landschappen in de provincie Groningen:

  • Stad (Selwerd & Zernike);
  • Wierdenland (Niehove & Ezinge) en;
  • Kust (Bierum & Delfzijl)?

Hoe kijken de inwoners naar klimaatverandering, naar kunstenaars en beleid? Wat speelt er bij de waterschappen en de provincie? Welke wetenschappelijke ontwikkelingen zijn van belang voor deze gebieden? Wat zoeken de betrokken kunstenaars eigenlijk en hoe gaan ze te werk?

In dit project bereid je als groep het project Noorderpeil voor, zodat de informatie op het startsymposium in februari 2019 op een interessante manier gedeeld kan worden. Je ontdekt de verschillende belangen en manieren waarover er over klimaatverandering wordt gesproken. Je haalt waardevolle informatie boven tafel. De groep is uiteraard vrij om zijn eigen aanpak, focus en presentatievorm te kiezen. Je maakt kennis met co-creatieve methoden van onderzoek en interactie zoals: focusgroepen, mapping met playful triggers, fotografie en partnership tools. Een uitdagende opdracht waarin je waardevolle regionale netwerkcontacten opdoet en iedereen zijn/haar kennis, vaardigheden en creativiteit kwijt kan!

Over de opdrachtgever

Het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) is verbonden aan de gemeente Groningen en daarmee aan lokaal en regionaal beleid. De meer dan 20 medewerkers van het CBK werken samen met verschillende organisaties aan het verbinden van kunst en cultuur aan de samenleving in Noord-Nederland. Daaronder valt de kunstuitleen, maar ook kunsteducatie, kunst op straat, kunstopdrachten (bijvoorbeeld voor Noorderzon) en de realisatie van nieuwe projecten zoals Noorderpeil.

Laatst gewijzigd:07 augustus 2018 15:30
printView this page in: English