Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Wetenschapswinkels Taal, Cultuur en Communicatie Projecten Afgeronde projecten en publicaties

Apothekers in gesprek

Masterscriptie CIW in opdracht van opleiding farmacie, RUG

Onderzoek in de apotheekgame

Apothekers moeten van alles weten over medicijnen. Bijvoorbeeld over juiste doseringen, bijwerkingen en combinaties van medicijnen. Maar ze moeten er ook goed over communiceren. Aan al deze zaken (en meer) wordt tijdens de opleiding farmacie aandacht besteed. Een belangrijke praktijkoefening is de apotheekgame voor 6e jaars studenten. Daarin runnen studenten 4 weken lang een eigen apotheek waarin ze oefenen met praktijksituaties. De opleiding is geïnteresseerd in goede inzichten in een effectieve communicatie tussen apotheker en cliënt. Daarom vroegen ze de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie een communicatief onderzoek te starten in de apotheekgame.

Niek Hummel (MA Communicatie- en Informatiewetenschappen) deed voor zijn masterscriptie een onderzoek naar de communicatie tijdens zelfzorggesprekken in de apotheekgame.

Wat is zelfzorg?

Vaak ga je naar de apotheek met een recept van de huisarts of specialist, maar er zijn ook middelen in de apotheek te krijgen zonder recept. Neusdruppels of een middeltje voor een koortslip bijvoorbeeld. Dit soort medicijnen noemt men zelfzorgmiddelen. Omdat je bij gebruik van dit soort middelen geen arts geraadpleegt hebt, is de apotheker meestal de enige professional die je erover informeert.

Resultaten en bruikbaarheid

Niek Hummel maakte video-opnames van zelfzorggesprekken in de apotheekgame en onderwierp deze aan een grondige analyse. Het onderzoek heeft inzicht gegeven in hoe een zelfzorggesprek in de praktijk verloopt en wat er daarbij van belang is om misverstanden te voorkomen.

Zo bleek bijvoorbeeld dat:

  • de vorm van een vraag vaak minder belangrijk was dan verwacht;
  • expliciet aandacht besteden aan de structuur van het gesprek effectief werkt;
  • er vaak vergeten wordt om patiënten te waarschuwen wat ze moeten doen wanneer het zelfzorgmiddel niet werkte zoals verwacht.

Met deze resultaten kan de opleiding in de toekomst gerichtere feedback geven aan studenten bij zelfzorggesprekken in de apotheekgame. Maar het inzicht in deze gesprekken komt ook ten goede aan andere vormen van onderwijs en gebruikte leermiddelen.

Rapport en samenvatting

Wilt u meer weten over zelfzorggesprekken en dit specifieke onderzoek? Dan kunt u de samenvatting (3 pagina's) downloaden in pdf. Wilt u zich graag verder verdiepen? Dan is ook het rapport is te downloaden via ons digitale archief: "En heeft u al acties ondernomen tegen de wormen?".

Laatst gewijzigd:06 augustus 2021 14:56
View this page in: English