Maatschappij/bedrijvenWetenschapswinkelsOver de Wetenschapswinkels

Groningse wetenschapswinkels in de prijzen

De wetenschapswinkels van de Rijksuniversiteit Groningen sleepten de eerste en tweede prijs in de wacht in de interlandse competitie voor de beste studentonderzoeksprojecten.

Uit 22 inzendingen van 9 universiteiten in Nederland en België waren beide inzendingen van de Groningse wetenschapswinkel in de Bètafaculteit genomineerd. De overwinning is extra groot, omdat deze winkel juist een periode van bezuiniging en reorganisatie in de Bètafaculteit heeft doorgemaakt.

De projecten zijn door een onafhankelijke jury beoordeeld op maatschappelijke relevantie, wetenschappelijke kwaliteit en originaliteit. Het gaat steeds om wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door studenten op verzoek van maatschappelijke organisaties.

Ook de helderheid van presentatie en aanbevelingen telden zwaar. Voorzitter van de jury was Cisca Joldersma, lid van de Tweede Kamer (CDA).

De uitreiking van de prijs was op de Interlandse Conferentie op 13 juni in Tilburg. De winnaar van de derde prijs was Wageningen UR.

Muskusratten

De tweede prijs was voor het project over de bestrijding van muskusratten. Onder de titel “Pluizige Plaagdieren” geeft studentonderzoekster Dagmar Heidinga (Biologie) wetenschappelijk gefundeerde kritiek op de aanpak van de muskusrattenbestrijding in Nederland. Het project kreeg zowel regionaal als landelijk veel publiciteit en aandacht. De opdrachtgever, het Waterschap Noorderzijlvest, roemde Heidinga’s deskundige en onafhankelijke advies.

Milieu in Roemenië

De eerste prijs was voor studentonderzoeker Erwin ten Meer (Scheikunde/Milieukunde). Hij ontwikkelde in Roemenië plannen voor energie en milieu in de stad Brasov, met jonge milieu- en overheidsorganisaties aldaar. Hij leerde tevens ruim 20 Roemeense studenten om dit type onderzoek zelf te doen, zodat het werk kan worden voortgezet. Hij kreeg alom lof voor de wijze waarop hij een vertaalslag wist te maken tussen Westerse methoden en praktijken en de mogelijkheden in Roemenië.

Download het rapport.

Contactgegevens

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Henk Mulder, Bèta Wetenschapswinkel Groningen, tel 050 363 4436, e-mail h.a.j.mulder@rug.nl

Laatst gewijzigd:26 juli 2018 15:02