Maatschappij/bedrijvenWetenschapswinkels

Meer vragen en antwoorden!

Antwoorden op een selectie van de 400 vragen die aan de universiteit gesteld zijn
Medicijnen

1. Veel mensen krijgen van hun arts meerdere soorten medicijnen voorgeschreven. Hoe kan een arts weten of de vele combinaties van medicijnen geen nare gevolgen voor de patiënt zullen hebben, ook op langere termijn? De bijsluiter zegt in de meeste gevallen alleen iets over de bijwerkingen van dat medicijn zelf. Ik kan me niet voorstellen dat bijvoorbeeld de producent van aspirine alle mogelijke combinaties gaat uitproberen! Bestaat er zoiets als een internationale medicijndatabase waar een arts kan checken of zijn patiënt problemen kan krijgen met die gekozen combinatie van medicijnen?

Handen van verschillende mensen

2. Als de mensheid afstamt van Adam en Eva, of van de apen, hoe kan het dan dat er verschillende rassen zijn? Hebben die rassen zich aangepast aan hun omgeving, hoeveel tijd is daar overheen gegaan? Wij kwamen als gezin op deze vraag toen we in de zon zaten en mijn dochter eerder de zonnebrand nodig had dan ik. Waarom hebben mensen in Afrika een bruine huid en donker haar en die in bijvoorbeeld Noorwegen een blanke huid en blond haar? En waarom hebben ze in Azië dan een gele huidskleur en spleetogen?

Bekijk het antwoord!

3. Hoe ervaart de baby een bevalling? Als we weten hoe een baby de bevalling ervaart, dan kunnen we daarop inspelen door bepaalde handelingen wel/niet te verrichten die wel/niet prettig zijn voor de baby. Daarmee wordt zijn overlevingskans mogelijk vergroot en kunnen complicaties worden voorkomen.

Bekijk het antwoord!

4. Is het schadelijk voor het gehoor en/of voor de hersenen als je langere tijd via oordoppen naar gesproken programma's luistert terwijl je slaapt? Ik luister naar hoorcolleges, of naar de radio, 's nachts in bed als ik niet kan slapen. Soms blijkt dat ik (toch) in slaap ben gevallen terwijl het gepraat in mijn oren doorgaat, soms wel een paar uur lang. Veel mensen luisteren via oordoppen naar gesproken woord en/of muziek en vallen daarbij in slaap (kijk rond in de trein!). Het geluid komt dan heel direct in je gehoor. Zowel je gehoor als je hersenen moeten dan toch deze info verwerken?

Bekijk het antwoord!

5. Worden instituten/instellingen die medicijnen testen getoetst? Zo ja, hoe, waar en door wie?

Bekijk het antwoord!

6. Bestaan er antipsychotica zonder de vervelende bijwerking van toename van je gewicht?

Bekijk het antwoord!

7. Waar is wetenschappelijk onderzoek van afhankelijk? Ik heb een aandoening aan mijn voeten (erythromelalgie). Een weinig voorkomende aandoening. Er wordt bijna geen onderzoek naar gedaan. Het lijkt alsof de wetenschap zich door commercie laat betalen. Voor mensen met weinig voorkomende ziektes en aandoeningen zou er meer onderzoek gedaan kunnen worden, zodat ze hoop kunnen houden dat er misschien nog eens iets aan gedaan kan worden.

Bekijk het antwoord!

8. Speelt vitamine D een rol bij het voorkomen van ADHD?

Bekijk het antwoord!

9. Hoe kan het dat de hevige fysieke pijn die je vroeger hebt geleden of een aantal dagen geleden ervoor, zodra die over is, vergeten is en geen herinneringen oproept in de zin van pijn?

Bekijk het antwoord!

10. Hoe kan het dat mensen die eerder geen hooikoorts hadden het zomaar kunnen krijgen, terwijl anderen hier nooit mee te maken zullen krijgen? En waarom heeft de één er vreselijk last van heeft en de ander niet per se?

Bekijk het antwoord!

11. Hoe kan het dat je als kind astma kan hebben en er dan blijkbaar overheen kan groeien? Voor sommige mensen is dit een chronische ziekte maar het lijkt zo ook een kinderziekte waar je als volwassene niet altijd last van hebt.

Bekijk het antwoord!

12. Kan een sporter zijn herstellend vermogen verbeteren?

Bekijk het antwoord!

13. Waarom spugen voetballers zo vaak?

Bekijk het antwoord!

14. Hoe zit het met erfelijke ziektes die zoons niet kunnen krijgen maar dochters wel en vice versa?

Bekijk het antwoord!

15. Is het mogelijk dat er onderzoek wordt uitgevoerd naar de plaats van ouderen in verschillende landen en culturen en naar de positie en de betekenis van ouderenzorg? Ik denk bijvoorbeeld aan landen als China, Zuid-Afrika, Vietnam en India.

Laatst gewijzigd:06 september 2017 16:02