Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Kennis en leren Spraakmakende boeken Voorgaande jaren

Peter Terrin: Post Mortem

Arbeiderspers, 2012

Spreker dr. Frank Berndsen
Plaats Academiegebouw (Offerhauszaal) - Broerstraat 5, Groningen
Datum 17 oktober 2013, 19.45u - 21.30u
Toegang vrij, aanmelding niet verplicht

Post Mortem


Post Mortem , de bekroonde roman van Peter Terrin uit 2012, werd in het NRC Handelsblad gekarakteriseerd als ‘een eindeloze ontdekkingsreis’. De roman vertelt een verhaal over de schrijver Emiel Steegman, zijn echtgenote Tereza die in Human Resources werkzaam is en hun dochtertje Renée dat getroffen wordt door een herseninfarct.

          Bij deze roman spelen drie schrijvers een rol: Peter Terrin zelf, Emiel Steegman in de door Terrin geschreven roman en T in een door Steegman geschreven roman. Verder bestaat de roman van Terrin uit drie door de auteur expliciet onderscheiden delen. Het eerste deel alleen al kent, romantechnisch bezien, in ieder geval onderdelen van drie soorten. Daarnaast komen in de roman meerdere thema’s voor, onder meer: wat literatuur is of moet zijn, de verantwoordelijkheid van ouders voor een kind dat iets overkomt en de hedendaagse hang naar openbaarheid. De lezer zal op zijn/haar ontdekkingstocht een antwoord moeten zien te vinden op de vraag naar de samenhang van die uiteenlopende bestanddelen van de roman.

          In de lezing zal aan deze vraag uiteraard de nodige aandacht besteed worden. Voorts zal de roman bezien worden tegen de achtergrond van het onderscheid tussen literaire non-fictie en literair (auto)biografisch proza, een onderscheid waarmee Terrin in zijn roman lijkt te spelen.

Laatst gewijzigd:16 december 2019 11:45