Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenFacilitaire dienstverleningEten en drinkenInteressantDuurzaamheid

Bos & Bos over duurzaamheid

Duurzaamheid Bos & Bos Cateraars

Bos&Bos Catering heeft duurzaamheid in de totale organisatie hoog in het vaandel staan. Iedere maandag is dit een agendapunt in het MT overleg. Onderstaand tref je een overzicht aan van de extra maatregelen die wij nemen om als bedrijf zo duurzaam mogelijk te zijn.

Duurzaamheid in de organisatie

Naast het financieel gezond houden van ons bedrijf is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen niet slechts een onderdeel van ons bedrijf, maar een MUST. MVO is de huidige manier van ondernemen.

Als ondernemer houden wij ons dan ook bezig met het effect van onze activiteiten op het milieu en het oog voor de menselijke aspecten binnen en buiten ons bedrijf. Telkens zijn wij op zoek naar een juiste balans tussen milieu, mens en uiteindelijk winst. Wij zijn ervan overtuigd dat dit samenspel binnen onze organisatie leidt tot betere resultaten voor zowel ons bedrijf als de samenleving om ons heen.

1 Transport

In juli 2014 hebben wij onze vrachtwagens ingeruild voor nieuwe vrachtwagens, welke volledig zijn ingericht met het BlueMotion Technology System. Deze technologie zorgt voor minder brandstofverbruik, schoner rijden, minder CO2 uitstoot, minder fijnstofproductie en minder uitstoot van stikstofoxiden.

2 Afval, disposables, papier en frituurvet

Op al onze locaties wordt het afval gescheiden: papier, glas (groen glas, bruin glas en wit glas), voedsel en restafval. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van disposables, zijn dit uitsluitend biologisch afbreekbare materialen of gerecyclede materialen met een keurmerk. Voor (kopieer) papier geldt het EU Ecolabel en is 100% chloorvrij. Printen doen we alleen als het noodzakelijk is. Facturen worden zoveel mogelijk digitaal verstuurd en ontvangen. Het frituurvet dat gebruikt wordt binnen ons bedrijf wordt opgevangen in vetputten. Twee keer per jaar worden deze geledigd. Dit gebruikte vet wordt hergebruikt als biobrandstof.

3 Schoonmaakmiddelen

Op al onze locaties gebruiken wij de producten van Ecolab. De prijs van deze producten is aan de hoge kant, maar Ecolab is wereldwijd een toonaangevende aanbieder van producten en diensten op het gebied van reiniging, voedselveiligheid, milieu en gezondheid. Middels de doseringssystemen die bij ieder afzonderlijk product hoort, voorkom je “teveel” gebruik, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het milieu.

4 Waste

Wij proberen onze opdrachtgevers ervan te overtuigen om zorgvuldig de juiste aantallen gasten aan ons door te geven voor een ontvangst. Het beste is om te werken met registratie. Bij geen registratie adviseren wij om voor 80% van de maximale aantallen gasten voedsel te bestellen. Dit in verband met het percentage no-show van gemiddeld 20%.

Bos & Bos cateraars Duurzaamheid

5 Maatwerk

Binnen Bos&Bos Catering wordt nagenoeg alleen maatwerk geleverd. Hiermee wil de organisatie niet alleen een statement maken om altijd naar wens van de opdrachtgever opdrachten uit te kunnen voeren, maar ook om ervoor te zorgen dat er per partij ingekocht en geproduceerd moet worden. Het gevolg is dat we alleen inkopen wat nodig is, de juiste productietijd kunnen bepalen (energie), de juiste uren aan arbeid kunnen berekenen en de hoeveelheid voedselinkoop per opdracht kunnen bepalen. We voorkomen hiermee “bulkproductie” en garanderen vers en veilig voedsel.

6 Energie (zonnepanelen 2015)

Al onze locaties zijn voorzien van LED verlichting. Medewerkers corrigeren elkaar telkens op gebruik van water, op tijd uitschakelen van machines, gebruik apparaten en dergelijke. In januari 2015 is het dak van de productiekeuken voorzien van zonnepanelen. Dit staat gelijk aan 3x80A. Gevolg: 100% groene energie in de productiekeuken!

7 Bestellingen en inkoop

In onze totale organisatie is er slechts één persoon verantwoordelijk voor de inkoop. Hiermee beperk je de impulsaankopen, zoals bijvoorbeeld het “even snel” halen van vier bosjes peterselie, terwijl er nog vier bosjes horen te zijn. Medewerkers die alsnog een extra aankoop willen doen, moeten eerst een pas halen bij de afdeling inkoop en tekenen voor akkoord. De inkoper heeft met de leveranciers een Top-100 productenlijst samengesteld. Deze producten worden gekozen op basis van de meest gebruikte artikelen en de daarbij horende prijs. De artikelen moeten voldoen aan de eisen die wij als bedrijf stellen, zoals bijvoorbeeld een biologisch, ecologisch of duurzaamheidskeurmerk. Wanneer producten niet voorradig zijn, mag de leverancier geen alternatieve producten leveren zonder overleg met de afdeling inkoop, tenzij deze producten voldoen aan dezelfde eisen als het niet voorradige product.

8 Mens

Werken in de “gastvrijheidsindustrie” houdt met name in dat wij werken met mensen. Zowel de opdrachtgever maar zeker ook de medewerkers spelen hierin een hoofdrol. De bevolking in Nederland is zeer divers qua cultuur, geloof, afkomst maar ook qua opleiding en instelling. Een personeelsbestand moet volgens de structuur binnen Bos&Bos Catering hiervan een afspiegeling zijn. Bos&Bos Catering werkt volgens en met de structuur zoals deze in Nederland is. De structuur binnen het gehele bedrijf is hier dan ook een afspiegeling van. Bijvoorbeeld mannen en vrouwen, jongeren maar zeker ook ouderen, ervaren medewerkers maar ook opleidingsplekken binnen de organisatie.

Het houdt medewerkers scherp wanneer zij in de positie zijn om kennis over te dragen aan een nieuwe generatie. Bij een aantal projecten en posities binnen het bedrijf werken wij samen met scholen en het CWI/ UWV, het vergt een stukje begeleiding maar het geeft ook veel energie om mensen ervaring op te laten doen binnen ons bedrijf. Of ze zelfs te helpen aan een baan zodat ze opnieuw in de maatschappij een verantwoordelijke positie innemen.

9 Winst

Het goed doorvoeren van de eerder genoemde aspecten zoals reductie van energiekosten, het scheiden van afval en het leveren van maatwerk, maar ook door gezamenlijke marketing, het meegaan met trends en het “vergroenen” van ons product, zorgt er uiteindelijk voor dat je het totaalproduct tegen betaalbare prijzen kunt aanbieden. Naast de normale bedrijfsvoering, onze “core-business”, besteden wij ook veel aandacht aan het sponsoren en ondersteunen van bepaalde projecten uit de meest uiteenlopende segmenten. Hiermee wordt steun verleend en de naamsbekendheid van onze organisatie vergroot. Op verzoek kunnen wij u referenties aandragen.

10 Lidmaatschap ONCE: Officieel Netwerk Catering Events

Om lid te kunnen worden van deze organisatie moet het cateringbedrijf door een ballotagecommissie. Pas als het aan alle gestelde criteria voldoet mag zij lid worden. De vijf pijlers van ONCE zijn: garantie van uitvoering, maatschappelijk verantwoord ondernemen, kwaliteit, veiligheid en authenticiteit. Voor meer informatie kunt u www.once.eu bezoeken.

Bos & Bos Cateraars Duurzaamheid

Duurzaamheidspercentage

Afhankelijk van de verschillende seizoenen, en dus de beschikbare producten, kunnen wij een extra duurzaamheids percentage aanbieden van 27,7% boven het geëiste percentage van 50%  

Draagvlak extra afname duurzame partycateringproducten: locatiebezoek

Om de afname van duurzame partycatering producten te stimuleren onder uw medewerkers bieden wij jaarlijks de volgende zaken aan. Hiervoor worden uiteraard geen extra kosten in rekening gebracht. Het gaat erom dat uw medewerkers “proeven” wat ze bestellen.

1 Locatiebezoek Streekproducenten Provincie Groningen

Afhankelijk van het seizoen organiseren wij twee keer per jaar een bezoek (dag of dagdeel) aan enkele streekproducenten. Dit om te zien hoe bepaalde processen in zijn werk gaan.

  • Bezoek aan Meinardi Asperge en Aardbeienboerderij: wat is het verschil tussen asperges van de koude of van de warme grond? Hoe worden asperges en aardbeien eigenlijk geoogst? Hoe kan je deze producten verwerken in gerechten?
  • Bezoek aan de visafslag Lauwersoog: welke vis komt uit de Waddenzee? Wanneer wordt er welke vis gevangen? Hoe wordt er omgegaan met het toekennen van duurzaamheids-labels”zoals MSC Vis en “groene” en “gele” vis?
  • Bezoek aan Staatsbosbeheer. Hier maken we een wandeling door het bos en plukken allerlei planten en kruiden. Hiervan maken we direct soep. Doel is het proeven van planten en bloemen die groeien in de natuur en dus kennis maken de “smaak” van deze grondstoffen.
  • Bezoek aan een boerderij waar kippen, varkens of runderen een vrije uitloop hebben. Bijvoorbeeld boerderij ’t Hoogeveld in Eelde

2 Proeverijen van producten

Om zelf de smaakverschillen te beleven tussen producten zonder duurzame keurmerken en producten met duurzame keurmerken, organiseren wij de volgende proeverijen in samenwerking met onze leveranciers.

  • Wijnproeverijen (w.o. onze Biologische huiswijnen), kaasproeverijen en visproeverijen.

Laatst gewijzigd:08 december 2015 10:03
printOok beschikbaar in het: English