Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Leerlingen Bètasteunpunt

Wat is intelligentie?

Laat de filosoof in je los!

Intelligentie is overal om ons heen te zien. Van mieren tot honden, en van vogels tot mensen. Wat is het verschil tussen deze organismen en wat is intelligentie nu eigenlijk? Dit vraagstuk kun je op verschillende manieren benaderen. Je kunt kijken hoe het brein biologisch gezien in elkaar zit of je kunt onderzoeken hoe filosofen denken over intelligentie. Maar je kunt ook een computerprogramma schrijven dat intelligentie kan traceren.

Een simpel programmaatje kan bijvoorbeeld kijken hoe een individu reageert op zijn omgeving. Wanneer een individu bijvoorbeeld honger heeft, gaat hij op zoek naar voedsel. Als hij weet waar dat te vinden is, kan hij dat doorgeven aan soortgenoten. Interactie die op deze manier wordt bewerkstelligd, beschrijven we met het Belief-Desire-Intentionmodel (BDI). Een individu heeft honger (Belief) en krijgt dan een verlangen (Desire) naar voedsel. De intentie (Intention) om voedsel te zoeken gaat hij vervolgens uitvoeren door in zijn omgeving naar eten te zoeken.

Mieren communiceren met elkaar door een geurspoor achter te laten. Als je een aantal mieren programmeert volgens het voorgaande verhaal, kun je het gedrag van de dieren onderzoeken.

Met een simpel programmaatje kun je kijken hoe een individu reageert op zijn omgeving.
Met een simpel programmaatje kun je kijken hoe een individu reageert op zijn omgeving.

Interessant onderzoeksvragen

  • Hoe komt intelligentie tot stand?
  • Hoe is intelligentie bij dieren te verklaren?
  • Zijn alle dieren die intelligent gedrag vertonen echt slim?

Interessante links

Opmerkingen

Wil je hier meer van weten, neem dan contact op via het Betasteunpuntformulier.

Laatst gewijzigd:02 februari 2024 16:24