Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Nacht van de Nacht in Blaauw Sterrenwacht

Wanneer:za 27-10-2018 18:00 - 23:00
Waar:Bernoulliborg (Nijenborgh 9)

Op zaterdag 27 oktober is de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen geopend voor de veertiende Nacht van de Nacht. Tijdens deze extra donkere nacht kunnen bezoekers sterrenkijken en zijn er allerlei sterrenkundige activiteiten voor jong en oud. De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor de schoonheid van de nacht en de gevolgen van lichthinder.

Door het hele land worden honderden nachtelijke activiteiten georganiseerd en wordt iedereen opgeroepen het licht uit te doen en te genieten van de duisternis. Ook de Blaauw Sterrenwacht sluit zich aan bij dit initiatief. Bij mooi weer kunnen bezoekers sterrenkijken door verschillende telescopen. Onder andere zullen de Maan, de rode planeet Mars, sterrenclusters en dubbelsterren zoals Albireo en Epsilon Lyra te zien zijn. Ook als het weer niet meewerkt is de sterrenwacht te bezichtigen voor een rondleiding.

Tevens viert de Blaauw Sterrenwacht haar tiende verjaardag met speciale aandacht voor professor Adriaan Blaauw (1914-2010), naar wie de sterrenwacht vernoemd is. Professor Tim de Zeeuw, de Blaauw hoogleraar 2018 en voormalig directeur-generaal van ESO, vertelt over zijn persoonlijke ervaringen met professor Blaauw als een begaafde wetenschapper en roerganger van de Groningse, Nederlandse en Europese sterrenkunde, en die van de sterrenkunde wereldwijd.

Vele nieuwe ontwikkelingen in de sterrenkunde van het afgelopen jaar worden besproken in het Astronomy News. Hierin komen nieuwe ontdekkingen aan bod van de Gaia satelliet met belangrijke bijdragen van het Groningse Kapteyn Instituut, en de bouw van het nieuwe infrarood ruimte observatorium SPICA, waarin SRON Groningen een grote rol speelt. Het universitaire wetenschapscentrum Science LinX laat bezoekers in hun doe- en ontdektentoonstelling zelf experimenteren met de wetenschap. En in het opblaasbare Kapteyn mobiele planetarium worden de bezoekers op reis genomen door het universum in een nieuwe show met exoplaneten en zwarte gaten.

Deelname

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op de Zernike Campus in Groningen. De sterrenwacht zal geopend zijn vanaf 18:00 tot 23:00. Deelname is gratis. Aanmelding wordt aanbevolen via www.rug.nl/sterrenwacht. Meer informatie over alle activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht staat op www.nachtvandenacht.nl.

Organisatie

Dit evenement wordt georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research, in samenwerking met de Natuur- en Milieufederaties, de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) en Science LinX.