Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXAgenda

Kennis is Koning! #Koningsdag2018

Wanneer:vr 27-04-2018
Waar:Harmonieplein, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, 9712 EK Groningen

Groningen heeft de eer om dit jaar de landelijke viering van de verjaardag van de koning te mogen organiseren. Deze vrijdag zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aanwezig op Koningsdag in Groningen. Tijdens de 2 uur durende wandeling van de Koninklijke familie door de binnenstad, is er volop aandacht voor Groningen als kennis- en talentenstad. De Broerstraat met het Academiegebouw van de RUG is natuurlijk opgenomen in het programma. De RUG doet daarom de hele middag verslag via Facebook, Instagram Stories en Twitter/Periscope.

De start van de wandelroute van het Koninklijk paar is om 11.00 uur op het Martinikerkhof. Op dit ‘Kinderplein’ organiseert de RUG de Kinderuniversiteit. Intelligente robots ontwikkeld door professor dr. Ming Cao voeren een speciale dans uit. De robots communiceren volledig autonoom met elkaar en kunnen hierdoor ingewikkelde taken samen uitvoeren. Dit is een techniek die zijn toepassing vindt in onder andere zelfrijdende auto's. Leerlingen van de Groninger Eexterbasisschool uit Scheemda demonstreren het onderzoek.

Kennis is Koning! #Koningsdag2018 GEN.ERATE! | Foto: Leoni von Ristok
Kennis is Koning! #Koningsdag2018 GEN.ERATE! | Foto: Leoni von Ristok

Moleculaire motoren


Na een wandeling over de Grote markt en het Waagplein betreedt het Koningspaar om 12.10 uur de Broerstraat onder leiding van Lieke Knip van het KEI-bestuur. Naast café Mofongo maken ze actief kennis met studenten die een A-status (topsport) hebben. Namens de RUG zijn dit roeier Melvin Twellaar en dammers Roel Boomstra & Wouter Sipma.

Hierna vormen de trappen van het Academiegebouw het decor voor een mini-college over moleculaire motoren door de prof. dr. Ben Feringa en de leden van zijn onderzoeksgroep: Mickel Hansen, MSc, Henrieke Heideman, MSc en Paco Visser, BSc. Dat heel Nederland op 27 april kennismaakt met nanoscience is op 11 april bekend gemaakt met een filmpje op social media. Hierin stelt Feringa dat #MijnGroningen (campagnehashtag van de gemeente) eigenlijk #OnsGroningen is. Met zijn internationale team van postdocs en promovendi doet hij baanbrekend scheikundig onderzoek in de laboratoria van de Faculty of Science and Engineering op Zernike.      

Na het college op het Academieplein vervolgen de Koning en de Koningin de route om in de Oude Kijk in ’t Jatstraat kennis te maken met het andere aspect van studerend Groningen: het studentenleven. Ze worden toegezongen door een groots studentenkoor vanuit verschillende studentenverenigingen, begeleid door Auke de Boer op het carillon van het Academiegebouw. De wandeling eindigt op het hoofdpodium op de Vismarkt.

14.00 - 18.00 uur: Kennis is Koning!

Direct na afloop van het officiële deel van Koningsdag, begint op het Harmonieplein ons eigen ‘side-event’: Kennis is Koning! Georganiseerd door de Young Academy Groningen, samen met Science LinX en de RUG Scholierenacademie. Tussen 14.00 en 18.00 uur kunnen volwassenen en kinderen meedoen aan verschillende activiteiten en experimenten.

Kennis is Koning!
Kennis is Koning!