Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXAgenda

Ontdek het onzichtbare heelal!

Wanneer:zo 08-10-2017 11:00 - 17:00
Waar:NEMO Science Museum Amsterdam

Astronomen en studenten van wetenschapscentrum Science LinX en het sterrenkundige Kapteyn Instituut (Rijksuniversiteit Groningen) laten zaterdag en zondag tijdens het Weekend van de Wetenschap in NEMO Science Museum zien hoe je met infrarood licht meer over het heelal te weten kan komen.

Orion bij zichtbaar en infrarood licht...
Orion bij zichtbaar en infrarood licht...

Hete objecten in het heelal zoals de zon en andere sterren stralen veel zichtbaar licht uit, dat wil zeggen straling die we met onze ogen kunnen zien. Planeten, stof- en gruiswolken en diffuse gaswolken zijn koud en stralen infrarood licht uit. Deze warmtestraling is voor ons onzichtbaar.

Daarom hebben we speciale infrarood-telescopen met infrarood-detectoren nodig. Infraroodstraling wordt geabsorbeerd door waterdamp, en omdat er in de dampkring veel waterdamp zit bereikt infraroodstraling uit het heelal het aardoppervlak niet of nauwelijks. Om die reden moeten infraroodtelescopen op hoge bergen staan, waar de lucht minder waterdamp bevat, of nog beter in de ruimte.

Een beroemde infraroodtelescoop in de ruimte was de Nederlands-Amerikaans-Engelse IRAS, die in 1983 baanbrekend werk deed. Deze satelliet maakte voor het eerst een infraroodkaart van de melkweg. Midden jaren negentig deed de ISO satelliet dit werk nog eens dunnetjes over. Bij beide projecten waren astronomen en technici uit Groningen nauw betrokken.