Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Kennis en leren Spraakmakende boeken Voorgaande jaren

Stefan Brijs: Post voor mevrouw Bromley

Spreker: dr. Erica van Boven
Plaats: Academiegebouw (Offerhauszaal) - Broerstraat 5, Groningen
Datum: 24 januari 2013, 19.45u - 21.30u
Toegang: vrij, aanmelding niet verplicht

In oktober 2011, zes jaar na de bestseller De engelenmaker (26 drukken, 130.000 exemplaren, 11 vertalingen) verscheen Post voor mevrouw Bromley van de Vlaamse auteur Stefan Brijs. Het is een grote roman over de Eerste Wereldoorlog, een historische roman die alle ingrediënten bevat van de klassieke grote verhalen: liefde, oorlog, romantiek en dood.

Bromley

Opvallend is dat Brijs zijn verhaal in Engeland heeft gesitueerd. De Londense student John Patterson en zijn vriend en ‘zoogbroer’ Martin Bromley staan in augustus 1914 voor de keuze of zij gehoor geven aan de oproep naar de Noord-Franse en West-Vlaamse slagvelden te vertrekken. Martin vertrekt, John wil niet vechten en blijft in Londen. De druk om dienst te nemen wordt almaar groter en zo komt hij uiteindelijk toch aan het front terecht. De vraag wanneer hij aan Mevrouw Bromley, zijn zoogmoeder, de waarheid over het lot van haar zoon Martin moet melden, beheerst het tweede deel van de roman.

De roman roept verschillende vragen op. Die vormen het uitgangspunt van de interpretatie van Post voor mevrouw Bromley die Erica van Boven in haar lezing zal presenteren. Brijs levert met dit boek een bijdrage aan het aloude maar steeds weer nieuwe en veelvormige genre van de historische roman. Hoe heeft hij de mogelijkheden van dat genre gebruikt? Waarom heeft de Vlaamse schrijver voor een Britse setting gekozen? Wat is de zin van de vele literaire verwijzingen, naar Keats, Milton, Dickens en anderen? En vooral: wat is eigenlijk de inzet van deze roman, waar draait het om?

Laatst gewijzigd:16 december 2019 11:44