Rijksuniversiteit Groningen
Rugbalk
Reacties op DEZE pagina Abonneren op email bij wijziging 23 Jan 2003

 

De ‘Annual Security Award’

Frank Brokken  
f.b.brokken@rc.rug.nl

Frank Brokken is security manager bij het RC. Met het instellen van deze functie probeert de RUG het ‘security bewustzijn’ bij de gebruikers van de universitaire ICT-voorzieningen te bevorderen. In zijn column houdt Frank ons op de hoogte van de stand van zaken met betrekking tot zijn missie.

Wie zich bezig gaat houden met ‘ICT security’ ontdekt al snel dat het in de wereld bol staat van de ‘ge- en verboden’:

  • je moet niet zomaar attachments die aan je mail zijn gekoppeld openen;
  • je moet zo nu en dan je password wijzigen;
  • je mag je password niet aan derden overhandigen;
  • je mag je password niet op een briefje onder je toetsenbord plakken;
  • je moet niet zomaar externe software installeren, waarvan je niet zeker bent dat de auteur bonafide is,
  • En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Acceptable Use Policy

Erg zinvol zou dat overigens niet zijn: sinds ruim een jaar beschikt de RUG over een ‘Acceptable Use Policy’ (AUP), waarin is vastgelegd hoe de universitaire ICT-gebruikers geacht worden om te gaan met de door of namens de RUG beschikbaar gestelde ICT-faciliteiten. Voor wie die AUP nog nooit heeft gezien merk ik op dat de AUP openbaar beschikbaar is op www.rug.nl/cit/security, klik daar op ‘Documenten’ en dan op ‘Gebruiksregels’.
Toch vraag je je als security manager wel eens af of die verzameling van ge- en verboden nou wel het gewenste effect oplevert. Waar het mij om gaat is dat de leden van de universitaire gemeenschap zich gaan interesseren voor ICT security, en bereid zijn daar zelf ook enige energie in te investeren. Zoals ik elders al eens heb opgemerkt: ICT security is voor het grootste deel een kwestie van mentaliteit, en slechts voor een relatief klein deel een kwestie van techniek.
Bij een aantal leden van de universitaire gemeenschap slaat die gedachte aan: men hanteert dan een veilige procedure om mail af te handelen, men maakt geen ‘clear text’-verbindingen waarbij usernames en passwords worden gebruikt, of men gaat over tot het gebruik van data- en e-mail-encryptie, zoals bijvoorbeeld geboden wordt door de PGP software (zie Pictogram nummer 1 van dit jaar).
Maar het zou mooi zijn wanneer de collectieve intelligentie die aan onze universiteit beschikbaar is, zich zo nu en dan ook eens op ICT security zou richten. Het komt mij voor dat binnen de muren van onze universiteit voldoende slimme mensen rond moeten lopen die in staat zijn om zo nu en dan ook eens iets slims te bedenken op het gebied van de ICT security.

Annual Security Award

De introductie van de Annual Security Award

Om een tegenwicht te vormen tegen al die ge- en verboden op het gebied van ICT security en om de leden van de universitaire gemeenschap in positieve zin te stimuleren na te denken over ICT security, met als mogelijk resultaat een praktisch nuttige bijdrage aan de verhoging van de ICT security, heeft het RC de ‘Annual Security Award’ geïntroduceerd. Deze Annual Security Award is eind september tijdens een bijeenkomst van RUG-systeembeheerders door RC-directeur prof. dr. Koos Duppen openbaar gemaakt.
De Annual Security AwardDe ‘Annual Security Award’ bestaat uit een wisselbeker, die vanaf nu elk jaar in september zal worden uitgereikt aan die persoon (het mag ook een groep zijn, die collectief deelneemt), verbonden aan de RUG, die in het eraan voorafgaande jaar naar de mening van een jury zich het meest heeft ingezet voor de verdere verspreiding en promotie van ICT security binnen de RUG. De Award zal voor het eerst worden toegekend in september 2003, en zal bestaan uit de wisselbeker en een bijbehorende oorkonde.
Rond deze tijd zullen de www.rug.nl/cit/security-pagina's zijn uitgebreid met informatie over de Annual Security Award. Deze uitbreiding zal in ieder geval bestaan uit een webformulier waarop individuen of groepen een activiteit op het gebied van ICT security kunnen aanmelden bij de jury.

De Award is ingesteld om iedereen (dus expliciet niet alleen diegenen die werkzaam zijn binnen het ICT-beheer) binnen de RUG in de gelegenheid te stellen een positieve bijdrage te leveren aan de opzet en uitvoering van de beveiliging van ICT-faciliteiten. Iedereen die aan de RUG is verbonden komt in aanmerking voor de Award. De jury is vooral geïnteresseerd in het ontvangen van bijdragen die kunnen leiden tot een toename van de ICT security voor de universiteit als geheel. Daarbij zal de jury ook een open oog hebben voor concrete, praktisch realiseerbare suggesties.
Wie de Annual Security Award zal winnen is uiteraard nog in de toekomst verborgen. Maar de aard van de Award impliceert niet dat de winnaars zelf een (vrijwel) perfecte ICT-security zouden hebben gerealiseerd. De bedoeling van de Award is tenslotte slechts het stimuleren van de leden van de universitaire gemeenschap om in positieve zin bijdragen te leveren aan de verbetering van de kwaliteit van de ICT-beveiliging. Het is uitdrukkelijk geen ‘certificaat van niet-hackbaarheid’. De gedachte achter de Award is dat de wisselbeker een stimulans moet zijn om nieuwe ideeën op het gebied van ICT-security te
introduceren, onder het motto: "Don't be part of the problem: be part of the solution".

Deelnemersoordeel

De Annual Security Award, zoals getoond door de security manager.
Hoewel de jury uiteindelijk zal bepalen aan wie de wisselbeker zal worden toegekend, zal de jury daarbij zeker rekening houden met de mening van de personen of groepen die een bijdrage hebben ingestuurd: ongeveer een maand voor de toekenning van de Annual Security Award krijgen de deelnemers zelf de gelegenheid de ingestuurde bijdragen te beoordelen. Het gecombineerde oordeel van de deelnemers leidt dan tot een deelnemersoordeel, dat door de jury zwaar zal worden meegewogen.
Tenslotte, hoewel de foto de security manager laat zien die vol trots de wisselbeker vasthoudt, zal hij de Annual Security Award zelf nooit ontvangen: als lid (qualitate qua) van de jury is hij uitgesloten van deelname aan de competitie.

 

Begin pagina


index Pictogram  5