Rijksuniversiteit Groningen
Rugbalk
Reacties op DEZE pagina Abonneren op email bij wijziging 23 Jan 2003

 

Bronnen

De redactie van Pictogram is weer voor u op pad geweest om de laatste ontwikkelingen op ICT-gebied te verzamelen en te selecteren. Gelukkig staan we daar niet helemaal alleen voor en kunnen we altijd leunen op bronnen die ons informeren over datgene wat zich in de digitale wereld afspeelt. Uit een van deze (uiteraard goede en betrouwbare) bronnen vernamen we bijvoorbeeld dat de Groningse Universiteitsbibliotheek tegenwoordig ook optreedt als wetenschappelijke uitgeverij.

Pictogram ging poolshoogte nemen en kwam er achter dat het gaat om het internationale elektronisch tijdschrift ‘Ancient Narrative’ (AN). In ‘Het interview’ een gesprek met de drie personen die bij dit bijzondere project betrokken zijn: uitgever Roelf Barkhuis, hoofdredacteur Maaike Zimmerman en bibliothecaris Alex Klugkist.
Via Jan Kraak, een andere altijd goed ingelichte bron, bereikte Pictogram het trieste nieuws dat prof.dr. E.W. Dijkstra is overleden. Professor Dijkstra werd in eerdere Pictogram-artikelen al genoemd als de eerste programmeur van Nederland. In dit nummer van Pictogram wijdt Jan Kraak zijn artikel aan het leven van deze wereldberoemde informaticus.

Ander nieuws dat via een bron op de redactie terechtkwam, ging over een samenwerkingsverband tussen de Medische Bibliotheek en de Universiteitsbibliotheek. Nader onderzoek leverde op dat dit samenwerkingsverband resulteerde in een cursus voor medisch specialisten van het Academisch Ziekenhuis Groningen: ‘Literatuurzoeken ter ondersteuning van het klinisch handelen.’ Vakreferent Geneeskunde Anita Verhoeven van de UB was een van de deelnemende partijen en bericht over het succesvolle onderwijsproject.
En dan in dit nummer terug van weggeweest: ‘De Kaartenbak’. Pictogram ging op zoek naar een kandidaat voor deze rubriek en vond deze in de persoon van Micha Boon, de gewezen voorzitter van de VOS-fractie in de Groningse Universiteitsraad. In de Kaartenbak zijn visie over de ICT-voorzieningen voor universiteitsstudenten.

Security manager Frank Brokken is inmiddels een van de vaste bronnen van Pictogram geworden. In zijn column vertelt hij deze keer over het instellen van de ‘Annual Security Award’. Iedereen mag meedoen en uiteraard zal de Pictogram-redactie alles in het werk stellen om de wisselbeker volgend jaar in de wacht te slepen!
Zoals gewoonlijk sluiten we af met een ‘Icy Tea’. Deze keer alweer van een van de vaste bronnen van Pictogram: Jan Hemel. Wie nog geen ‘nuttige’ vrijetijdsbesteding heeft gevonden, kan na het lezen van de achterkant van dit blad ophouden met zoeken…

Tot zover deze editie van Pictogram. Voor het laatste nummer van dit jaar is de redactie alweer druk bezig met het aanboren van nieuwe bronnen. Een daarvan betreft het nieuwe RUG-webplatform. In het volgende nummer leest u meer over de stand van zaken bij de nieuwe website van de RUG.

Begin pagina


index Pictogram  5