Rijksuniversiteit Groningen
Rugbalk
Reacties op DEZE pagina Abonneren op email bij wijziging 23 Jan 2003

Helpdesk

helpdesk@rc.rug.nl
Helpdesk is een vaste rubriek waarin vragen en problemen met betrekking tot computergebruik door deskundigen behandeld worden. Deze editie staat in het teken van ICT-informatie voor eerstejaars studenten.

ICT-informatie voor eerstejaars
In toenemende mate verloopt de communicatie tussen de student en de universiteit via de computer. Het gaat daarbij zowel om administratieve zaken met betrekking tot het onderwijs als de inhoud van het onderwijs zelf.
Naast toegang tot internet biedt het universitaire computernetwerk ook toegang tot verschillende (onderwijs-) faciliteien zoals:

  • De elektronische leeromgeving Nestor
  • Het studievoortgangregistratiesysteem PROgress WWW
  • De catalogi van de Universiteitsbibliotheek
  • De centrale e-mailvoorzieningen van de RUG

Verspreid over de universiteit is een grote hoeveelheid computerwerkplekken voor studenten aanwezig, maar hoeveel dat er ook zijn, het zijn er altijd te weinig. Daarom acht de RUG het van groot belang dat studenten ook thuis kunnen beschikken over goede computervoorzieningen en een betaalbare toegang tot het internet.

Thuis toegang krijgen tot het computernetwerk van de RUG
Op dit moment kun je op drie manieren vanaf je thuiswerkplek toegang krijgen tot het computernetwerk van de RUG. Dit is wel afhankelijk van de technische mogelijkheden die in je huis aanwezig zijn en je financiële middelen. Op de verschillende websites vind je meer informatie over de manieren waarop je thuis toegang kunt krijgen tot het universitaire computernetwerk, wat het kost en hoe je je kunt aanmelden of abonneren.

1. Via de telefoon: StinG www.rug.nl/rc/organisatie/pictogram/archief/sting
StinG
staat voor Studenten internetvoorziening Groningen. Het geeft je de mogelijkheid om verbinding te maken met het universitaire computernetwerk vanaf elke (thuis-) werkplek. Wat je ervoor nodig hebt is:

  • een pc met een analoog of digitaal modem
  • en een telefoonaansluiting

Er zijn geen abonnementskosten verbonden aan deze voorziening, je betaalt alleen de telefoontikken.

2. Via de Kabel: Opritkabeldienst www.rug.nl/rc/organisatie/pictogram/archief/oprit/kabel
Met Opritkabeldienst biedt de RUG de mogelijkheid om een abonnement te nemen op internet via de kabel. Deze verbinding is sneller dan de telefoon en je betaalt geen telefoontikken. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

  • je woont in de stad Groningen, Haren, Eelde of Paterswolde
  • je hebt een TV-kabelaansluiting

Na aanvraag en controle of je in aanmerking komt voor deze dienst, wordt je TV-kabelaansluiting voorzien van een speciaal modem dat je met een zgn. UTP-kabel kunt aansluiten op de netwerkkaart in je pc. Op deze manier heb je onbeperkt toegang tot het universitaire computernetwerk. Bij dit abonnement betaal je eenmalige aansluitkosten (voor de speciale aanbieding voor eerstejaars zie www.rug.nl/rc/organisatie/pictogram/archief/oprit/kabel !). Daarna betaal je een vast maandtarief, afhankelijk van de snelheid van de verbinding waarvoor je hebt gekozen.

3. Selwerdflats: FLITS www.rug.nl/rc/organisatie/pictogram/archief/oprit/flits
Bewoners van de drie studentenflats in Selwerd van de Stichting Studenten Huisvesting zijn met een abonnement op FLITS rechtstreeks op het computernetwerk van de universiteit aangesloten. Vanuit deze flats ligt een glasvezelverbinding naar het universitaire computernetwerk. De circa 1.000 studentenkamers in deze flats zijn voorzien van een netwerkaansluiting.
Voorwaarden voor aanmelden:

  • voor een abonnement op FLITS betaal je een kleine huurverhoging die je bij de SSH moet aanvragen;
  • bij de Centrale Studenten Adminstratie (CSA) van de RUG moet het kameradres in de Selwerd-flat als jouw adres geregistreerd staan
  • je pc moet voorzien zijn van een netwerkkaart
  • inschrijven gaat via OPRIT: www.rug.nl/rc/organisatie/pictogram/archief/oprit

English version: www.rug.nl/rc/organisatie/pictogram/archief/student

De Zernikeborg,

 

 

 

 

De Zernikeborg,
het nieuwe onderkomen van het RC

Computercursussen
Het RC verzorgt cursussen voor studenten van de RUG in het gebruik van computers en programmatuur, zowel voor beginners als gevorderden. Een greep uit het cursusaanbod: Word, Excel, Powerpoint, Access, SPSS, etc. Het inschrijfgeld varieert van € 10 tot € 68 (incl. materiaal). De cursussen worden gegeven in de goed uitgeruste cursuszalen in de Zernikeborg.
Je kunt je elektronisch inschrijven voor een cursus via: www.rug.nl/rc/organisatie/pictogram/archief/rc. Hier vind je ook meer informatie over het cursusaanbod en kun je je abonneren op de gratis nieuwsbrief ‘RC cursussen’. Een gratis cursusoverzicht is ook verkrijgbaar bij het RC Servicecentrum op het Zernikecomplex (Landleven 1, tel. 050 – 363 8040) en bij de RUG-winkel in de Oude Kijk in ’t Jatstraat (tel. 050 – 363 2700).
Verder wordt actuele cursusinformatie wekelijks vermeld in de UK-mededelingenrubriek ‘RC Informatie & Communicatietechnologie’.

Goedkope software
SURFSPOT.NL is dé webwinkel waar je als student software tegen de laagste prijzen on line kunt bestellen. Bij een bezoek aan de winkel vind je verschillende zeer voordelige ICT-producten. (Bijvoorbeeld MS-Office 2000 voor € 15,-). Als je een interessant product wilt hebben, kun je deze direct on line bestellen. Nadat de betaling is ontvangen, wordt het product binnen twee werkdagen op ieder gewenst adres afgeleverd.
Nieuwsgierig? Ga naar www.surfspot.nl, klik op ‘naar de Shop’ en kies vervolgens voor jouw instelling. Daar staat beschreven hoe je kunt inloggen om de virtuele deuren van SURFSPOT.NL te openen en legale software voor een illegale prijs kunt bestellen!
SURFSPOT.NL is een initiatief van SURF-diensten, de intermediair tussen ICT-aanbieders enerzijds en het Nederlands (hoger) onderwijs en wetenschappelijk onderzoek anderzijds. De webwinkel is alleen toegankelijk voor studenten en medewerkers uit het hoger onderwijs in Nederland.

ICT-vragen? RC Servicedesk!
Werken met de pc gaat niet altijd probleemloos, daar kan iedere computergebruiker over meepraten. Een helpdesk zoals de RC Servicedesk kan in dat soort gevallen uitkomst bieden.
De balie van de RC Servicedesk vind je in het RC Servicecentrum op het Zernikecomplex en is het eerste aanspreekpunt voor computergebruikers die problemen ondervinden met het werken met ICT-apparatuur, -programmatuur en overige voorzieningen.
Ook voor informatie over de diensten die via het RC of de universiteit worden aangeboden, kun je hier terecht.

RC Servicedesk
Zernikecomplex, Landleven 1
9747 AD Groningen
telefoon (050) 363 32 32
e-mail servicedesk@rc.rug.nl
internet www.rug.nl/rc/organisatie/pictogram/archief/rcservicedesk

Begin pagina


index Pictogram 4