Rijksuniversiteit Groningen
Rugbalk
Reacties op DEZE pagina Abonneren op email bij wijziging 23 Jan 2003

Historical Abstracts / America: History and Life

Ane van der Leij a.w.van.der.leij@ub.rug.nl

Al sinds jaar en dag is Historical Abstracts een van de belangrijkste bibliografieën voor historici. De eerste reeks verscheen in 1955 in kwartaalafleveringen tot 1970. Daarna werd HA gesplitst in een Part A voor "Modern history abstracts 1450-1914" en een Part B voor "Twentieth century abstracts 1914-..", nu in jaarlijkse afleveringen. Van 1993 tot 1997 was HA ook op cd-rom te raadplegen, waarbij Part A en B weer waren samengevoegd.

Sinds 1999 wordt op de RUG met de on line-versie gewerkt, die volledige toegang geeft tot alle jaargangen. Het abonnement op het gedrukte equivalent is na jaargang 2000 afgesloten, maar staat nog wel in de kast op het Bibliografisch Centrum van de UB (ubic K001 208). Voor de meest recente literatuur kan uitsluitend nog on line in HA worden gezocht.

AHLfulltext.jpg (48280 bytes)

Toegang

HA wordt geproduceerd door het American Bibliographical Centre (ABC) en uitgegeven door ABC-Clio in Santa Barbara, Ca. De on line-versie wordt gehost door The Dialog Corporation in Mountain View, Ca. Zoals hierboven uit de ondertitels bij Part A en B al viel op te maken richt HA zich uitsluitend op de post-middeleeuwse geschiedenis. Nadere beschouwing leert bovendien dat HA de Noord-Amerikaanse geschiedenis buiten beschouwing laat. Daarvoor is er een zusterbestand, America: history and life geheten.

Ook op AHL heeft de RUG een abonnement; samen met HA zijn beide bestanden vanaf elke RUG-werkplek, via Oprit of de inbelvoorziening voor studenten toegankelijk. In de OPC en op de websites van de UB en de Letterenbibliotheek staan links naar HA en AHL. Er is een toegang voor zes gelijktijdige gebruikers; mocht op zeker moment de toegang worden geweigerd, probeer het dan later nog een keer.

Laten we eens een toegangslink volgen. Op de homepage van de UB klikken we op de knop ‘Zoeken op onderwerp’. Dit brengt ons in een elektronische literatuurgids, waar het vak Geschiedenis kan worden aangeklikt. Een onderverdeling brengt ons bij ‘Europa’, waar HA als eerste keus wordt aangeboden. Zouden we ‘Canada en de Verenigde Staten’ hebben aangeklikt, dan was ons AHL aanbevolen.

In beide gevallen komen we binnen op een entreescherm, waar onder meer informatie kan worden gevonden over ABC-Clio en over de bestanden zelf (o.a. een lijst met de geïndexeerde tijdschriften). Je wordt geacht in dit scherm te klikken op de tekst ‘Click here to open your subscription’. Hier vindt de authenticatie plaats van de gebruikers van het RUG-abonnement, iemand die het van buiten probeert zal dus de toegang worden geweigerd.

Wij komen echter wel binnen en kunnen hier kiezen voor HA of AHL. Helaas is zoeken in beide databases tegelijk nog niet mogelijk, al kan een zoekprofiel wel worden meegenomen voor een zoekactie in het zusterbestand.

We kiezen voor HA en komen in het zoekscherm (dat er voor AHL net zo uitziet). Standaard is dat het Advanced Search-scherm, met de mogelijkheid te switchen naar een Simple Search-formaat, dat uiteraard minder mogelijkheden biedt.

In het uitgebreider zoekscherm hebben we de mogelijkheid zoektermen in te vullen in verschillende velden. Enkele van die velden zijn voorzien van een knop met een vergrootglas, ten teken dat er voor dat veld een index van termen beschikbaar is. In de meeste gevallen verdient het aanbeveling van deze indexen gebruik te maken.

Verder biedt het scherm een niet te missen Search-knop en een verwijzing naar Clio Notes en naar het Clio Alert Profile. De beide laatste voorzieningen zijn nieuw en daarover straks meer. Links op het scherm staan tenslotte enkele knoppen die toegang geven tot extra functies en ondersteuning en tot AHL.

 

Zoeken en vinden

Stel dat je, onder de indruk van Per Olov Enquists roman Het bezoek van de lijfarts (Amsterdam: Ambo, 2000), iets meer zou willen weten over het Deense hof ten tijde van Christiaan VII, en meer in het bijzonder over diens Duitse lijfarts Carl August Struensee (1735-1804). Je kunt de term ‘Struensee’ intikken in het veld Keyword. Ongetwijfeld zal dit een bruikbaar resultaat opleveren, maar de term Keyword voor dit veld is misleidend. In de database wordt namelijk nu gezocht op alle woorden in de titelbeschrijvingen en niet specifiek alleen op trefwoord. Mocht er een historicus zijn met de naam Struensee, dan zullen ook diens publicaties opduiken in de lijst van treffers, al schrijft de man ook over de economische geschiedenis van het naoorlogse Duitsland.

 

Het is dus beter om de naam Struensee in te vullen in het echte trefwoordenveld, dat hier Subject Terms heet. Nog beter is het de naam uit de bijbehorende index te halen, omdat sommige velden een nogal eigenzinnige notatiewijze vragen. In het Time Period-veld bijvoorbeeld worden jaartallen niet zonder meer geaccepteerd, maar kunnen alleen decennia en eeuwen worden ingevoerd volgens een geheel eigen systematiek. De jaren 80 van de 18e eeuw wordt genoteerd als 1780D en de 18e eeuw als 1700H. In de Subject Terms-index vinden we Struensee in twee naamsvarianten: beide kunnen worden aangevinkt en aldus worden overgeheveld naar het zoekscherm.

 

Meerdere zoektermen in hetzelfde zoekveld kunnen worden gekoppeld door de Booleaanse zoekoperatoren and, or en not te gebruiken, bijvoorbeeld in Struensee and Enlightenment and Denmark. Bij wat ingewikkelder zoekvragen kunnen zoektermen worden gegroepeerd door haakjes te gebruiken, bijvoorbeeld in Enlightenment and Denmark and (Christian VII or Struensee).

De zoekvelden onderling zijn default verbonden door and, voor wie bijvoorbeeld in het Language-veld wil aangeven alleen Engels- en Duitstalige publicaties te willen zien (en zo de Deenstalige wil uitsluiten). Met een muisklik kan de koppeling tussen de velden overigens worden gewijzigd in or.

Ook het gebruik van zgn. wildcards is toegestaan: trunkeren door het gebruik van een asterisk (bijv. nationalis* voor nationalism, nationalist, nationalists etc.) en maskeren met behulp van een vraagteken (bijv. coloni?ation voor colonisation en colonization).

Na het aanklikken van de Search-knop verschijnt het zoekresultaat in verkorte vorm op het scherm. Desgewenst kan er een uitgebreide titelpresentatie worden aangeroepen (Display Full Entry). Bij deze uitgebreide titelpresentatie zijn de verschillende velden opnieuw te herkennen. Meest in het oog springend is de samenvatting van het gepresenteerde artikel, de Abstract.

Verder zien we uiteraard de auteur, de titel en (evt.) de Engelse vertaling ervan, en als belangrijkste de Citation: meestal de titel van het tijdschrift waar het artikel in is terug te vinden, met jaar, aflevering- en paginanummers. Voor het daadwerkelijk in handen krijgen van de desbetreffende titel zal (in de OPC) moeten worden nagegaan of het desbetreffende tijdschrift in de collectie aanwezig is.

Anders dan bij enkele andere grote bibliografische bestanden zijn in HA en AHL nog geen holdings zichtbaar, waardoor kan worden gezien of een titel ook in een RUG-bibliotheek aanwezig is. Daar wordt door ABC-Clio overigens wel aan gewerkt.

Nieuw zijn de koppelingen naar elektronische tijdschriften, waardoor de volledige tekst van een artikel elektronisch beschikbaar komt. Vooralsnog gaat het om de elektronische titels van The History Cooperative en van titels uit een tweetal pakketten van het retrodigitaliseerproject JSTOR. Over een uitbreiding naar titels van andere aanbieders (zoals bijv. van Project Muse) is nog niets bekend. De RUG heeft in ieder geval alvast toegang tot de titels van The History Cooperative, waaronder The American Historical Review en The Journal of American History.

De zoekresultaten kunnen worden uitgeprint of opgeslagen. Kies uit de functies rechts op het scherm de knop Output Options en geef een formaat aan (ASCII of Tab-delimited). Vervolgens kan gebruik worden gemaakt van de Print- of Save-functies van je browser. Er zijn importfilters beschikbaar voor Reference Manager (www.ub.rug.nl/refman/); gebruik in dat geval de Tab-delimited output. Het is ook nog mogelijk de zoekresultaten naar je eigen (of iemand anders) e-mailadres te verzenden.

HAStruensee.jpg (70064 bytes)

Clio Notes en Clio Alert Profile

Sinds enige tijd zijn HA en AHL uitgerust met twee nieuwe faciliteiten, namelijk met Clio Notes en Clio Alert Profile. Clio Notes is een combinatie van een historische inleiding of een geschiedenishandboek met voorgekookte zoekprofielen voor enkele hoofdlijnen uit de geschiedenis. Daarmee is HA en AHL te gebruiken als een soort literatuurgids of een handboek met literatuurverwijzingen. Vooral voor eerstejaars studenten of voor niet-historici die een inleiding willen op een historisch onderwerp is dit een aardige nieuwe mogelijkheid.

Zoals te verwachten valt, wordt echter slechts een klein aantal onderwerpen op hoofdlijnen bestreken. Voor een uitgebreider en meer op een bepaald onderwerp toegespitst literatuuronderzoek zal toch moeten worden teruggegrepen op de gewone zoekfaciliteiten binnen HA en AHL.

Wel zo interessant is de mogelijkheid die gebruikers wordt geboden om attenderingsprofielen vast te leggen. Bij elke nieuwe update van HA of AHL, krijgt de gebruiker per e-mail de nieuwste relevante records toegestuurd. Er kunnen maar liefst tien profielen worden opgeven met behulp van een elektronisch formulier volgens min of meer dezelfde lijnen als in het gewone zoekscherm. Op deze manier wordt men maandelijks geattendeerd op nieuwe publicaties over de onderwerpen waarin men is geïnteresseerd. Vooral onderzoekers zullen van deze mogelijkheid gebruik willen maken.

Wat wordt gedekt?

HA is zoals hierboven al genoemd een bibliografisch bestand voor post-middeleeuwse geschiedenis (na ± 1450), zij het dat de eerste gedrukte jaargangen een wat beperktere scope hadden: toen betrof het de periode 1775-1945. Daarnaast is er aandacht voor de geschiedwetenschap en -beoefening als discipline en voor historische hulpwetenschappen.

Ook sociologische en psychologische studies, vrouwenstudies en Gender Studies, religie, antropologie, politieke wetenschappen en geschiedenis van wetenschap, economie, recht en onderwijs, muziek en kunst worden meegenomen. Geografisch gezien bestrijkt HA Europa, Azië, Afrika, Latijns-Amerika en Australië/Oceanië.

De bibliografie heeft door de jaren heen vele duizenden tijdschriften opgenomen, maar niet alle artikelen uit alle jaargangen worden geselecteerd. Momenteel worden jaarlijks zo’n 1700 tijdschriften geïndexeerd. De jaarlijkse aanwas van de database is ongeveer 20.000 items. Daarbij zitten ook bijdragen uit feestbundels en congresverslagen, hoofdstukken uit boeken en dissertaties. Als selectiecriterium voor boeken geldt of ze worden besproken in een van de geïndexeerde (Engelstalige!) review journals.

Hoewel HA een sterke internationale opzet heeft, is er in de geïndexeerde literatuur toch sprake van een zekere Anglo-Amerikaanse bias. Er wordt ruim een dozijn Nederlandse tijdschriften opgenomen, waaronder Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden, Tijdschrift voor Geschiedenis, Spiegel historiael, Tijdschrift voor Rechtsgeschiedenis en het Tijdschrift voor Sociale Geschiedenis.

HistAbsLogo.jpg (8172 bytes)

AHL is een historische bibliografie voor de geschiedenis, cultuur en folklore van Noord-Amerika, nader gedefinieerd als Canada en de Verenigde Staten. Voor dit bestand gelden mutatis mutandis dezelfde kenmerken als de hierboven genoemde. De periode die wordt bestreken loopt echter van de prehistorie tot het heden en er is dus ook aandacht voor de geschiedenis en cultuur van de Native Americans, de Indianen. De opgenomen literatuur gaat terug tot 1964. Ook AHL indexeert zo’n 1700 tijdschriften jaarlijks en de database heeft een jaarlijkse aanwas van 16.000 items. Zowel HA als AHL hebben een maandelijkse update.

Links:

Meer informatie over The History Cooperative op www.historycooperative.org/home.html

 

Begin pagina


index Pictogram  1