Publication

Werk en bijstand: arbeidsmarktstrategieën van gemeenten

Edzes, A. J. E., 2010, Groningen: s.n.. 246 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

APA

Edzes, A. J. E. (2010). Werk en bijstand: arbeidsmarktstrategieën van gemeenten. Groningen: s.n.

Author

Edzes, Arend Johannes Eppo. / Werk en bijstand : arbeidsmarktstrategieën van gemeenten. Groningen : s.n., 2010. 246 p.

Harvard

Edzes, AJE 2010, 'Werk en bijstand: arbeidsmarktstrategieën van gemeenten', Doctor of Philosophy, Groningen.

Standard

Werk en bijstand : arbeidsmarktstrategieën van gemeenten. / Edzes, Arend Johannes Eppo.

Groningen : s.n., 2010. 246 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

Vancouver

Edzes AJE. Werk en bijstand: arbeidsmarktstrategieën van gemeenten. Groningen: s.n., 2010. 246 p.


BibTeX

@phdthesis{42c14bdc79e342039df5e93dbd9f6ff8,
title = "Werk en bijstand: arbeidsmarktstrategie{\"e}n van gemeenten",
abstract = "In het onderzoek ‘Werk en Bijstand: arbeidsmarktstrategie{\"e}n van gemeenten’, worden tegen de achtergrond van de invoering van de Wet Werk en Bijstand in 2004 twee thema’s behandeld. In de eerste plaats worden de theoretische en empirische mogelijkheden verkend die gemeenten hebben om de instroom in de bijstand te voorkomen en de uitstroom te bevorderen en daarmee de werking van de lokale arbeidsmarkt te be{\"i}nvloeden. Gemeenten blijken onderling te verschillen in de wijze waarop ze beleidsinstrumenten inzetten. Deze verschillen vertonen samenhangen met de regio, de grootteklasse en de politieke samenstelling van de gemeenteraad. Een econometrische analyse wijst uit dat de invloed van gemeenten om de lokale arbeidsmarkt te be{\"i}nvloeden gering is en dat de extra toegevoegde waarde van beleidsinstrumenten weliswaar significant, maar klein is. In de tweede plaats is nagegaan hoe gemeenten reageren op toenemende financi{\"e}le verantwoordelijkheden en beleidsvrijheden als gevolg van processen van decentralisering waarvan de Wet Werk en Bijstand een voorbeeld is. Theoretisch zijn vier uitkomsten mogelijk op basis van twee dimensies: is er sprake van toenemende effici{\"e}ntie of juist niet en is er sprake van kleiner wordende onderlinge verschillen (convergentie) of worden de onderlinge verschillen juist groter (divergentie)? Een empirische verkenning laat zien dat de effici{\"e}ntie van gemeenten als gevolg van de toegenomen verantwoordelijkheden is toegenomen, ondanks dat deze in de aanvangssituatie hoog is. Tegelijk is er sprake van convergentie en worden de onderlinge verschillen tussen gemeenten kleiner.",
keywords = "Proefschriften (vorm), Arbeidsmarkt, Gemeenten (overheid), Bijstand, arbeidseconomie",
author = "Edzes, {Arend Johannes Eppo}",
note = "Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen",
year = "2010",
language = "Dutch",
isbn = "9789042303973",
publisher = "s.n.",

}

RIS

TY - THES

T1 - Werk en bijstand

T2 - arbeidsmarktstrategieën van gemeenten

AU - Edzes, Arend Johannes Eppo

N1 - Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - In het onderzoek ‘Werk en Bijstand: arbeidsmarktstrategieën van gemeenten’, worden tegen de achtergrond van de invoering van de Wet Werk en Bijstand in 2004 twee thema’s behandeld. In de eerste plaats worden de theoretische en empirische mogelijkheden verkend die gemeenten hebben om de instroom in de bijstand te voorkomen en de uitstroom te bevorderen en daarmee de werking van de lokale arbeidsmarkt te beïnvloeden. Gemeenten blijken onderling te verschillen in de wijze waarop ze beleidsinstrumenten inzetten. Deze verschillen vertonen samenhangen met de regio, de grootteklasse en de politieke samenstelling van de gemeenteraad. Een econometrische analyse wijst uit dat de invloed van gemeenten om de lokale arbeidsmarkt te beïnvloeden gering is en dat de extra toegevoegde waarde van beleidsinstrumenten weliswaar significant, maar klein is. In de tweede plaats is nagegaan hoe gemeenten reageren op toenemende financiële verantwoordelijkheden en beleidsvrijheden als gevolg van processen van decentralisering waarvan de Wet Werk en Bijstand een voorbeeld is. Theoretisch zijn vier uitkomsten mogelijk op basis van twee dimensies: is er sprake van toenemende efficiëntie of juist niet en is er sprake van kleiner wordende onderlinge verschillen (convergentie) of worden de onderlinge verschillen juist groter (divergentie)? Een empirische verkenning laat zien dat de efficiëntie van gemeenten als gevolg van de toegenomen verantwoordelijkheden is toegenomen, ondanks dat deze in de aanvangssituatie hoog is. Tegelijk is er sprake van convergentie en worden de onderlinge verschillen tussen gemeenten kleiner.

AB - In het onderzoek ‘Werk en Bijstand: arbeidsmarktstrategieën van gemeenten’, worden tegen de achtergrond van de invoering van de Wet Werk en Bijstand in 2004 twee thema’s behandeld. In de eerste plaats worden de theoretische en empirische mogelijkheden verkend die gemeenten hebben om de instroom in de bijstand te voorkomen en de uitstroom te bevorderen en daarmee de werking van de lokale arbeidsmarkt te beïnvloeden. Gemeenten blijken onderling te verschillen in de wijze waarop ze beleidsinstrumenten inzetten. Deze verschillen vertonen samenhangen met de regio, de grootteklasse en de politieke samenstelling van de gemeenteraad. Een econometrische analyse wijst uit dat de invloed van gemeenten om de lokale arbeidsmarkt te beïnvloeden gering is en dat de extra toegevoegde waarde van beleidsinstrumenten weliswaar significant, maar klein is. In de tweede plaats is nagegaan hoe gemeenten reageren op toenemende financiële verantwoordelijkheden en beleidsvrijheden als gevolg van processen van decentralisering waarvan de Wet Werk en Bijstand een voorbeeld is. Theoretisch zijn vier uitkomsten mogelijk op basis van twee dimensies: is er sprake van toenemende efficiëntie of juist niet en is er sprake van kleiner wordende onderlinge verschillen (convergentie) of worden de onderlinge verschillen juist groter (divergentie)? Een empirische verkenning laat zien dat de efficiëntie van gemeenten als gevolg van de toegenomen verantwoordelijkheden is toegenomen, ondanks dat deze in de aanvangssituatie hoog is. Tegelijk is er sprake van convergentie en worden de onderlinge verschillen tussen gemeenten kleiner.

KW - Proefschriften (vorm)

KW - Arbeidsmarkt

KW - Gemeenten (overheid)

KW - Bijstand

KW - arbeidseconomie

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 9789042303973

PB - s.n.

CY - Groningen

ER -

ID: 14663727