Publication

Therapeutic properties of hydrogen sulfide in ischemia / reperfusion injury

Bos, E. M., 2013, [S.n.]. 192 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

APA

Bos, E. M. (2013). Therapeutic properties of hydrogen sulfide in ischemia / reperfusion injury. [S.n.].

Author

Bos, Eelke Marijn. / Therapeutic properties of hydrogen sulfide in ischemia / reperfusion injury. [S.n.], 2013. 192 p.

Harvard

Bos, EM 2013, 'Therapeutic properties of hydrogen sulfide in ischemia / reperfusion injury', Doctor of Philosophy, University of Groningen.

Standard

Therapeutic properties of hydrogen sulfide in ischemia / reperfusion injury. / Bos, Eelke Marijn.

[S.n.], 2013. 192 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

Vancouver

Bos EM. Therapeutic properties of hydrogen sulfide in ischemia / reperfusion injury. [S.n.], 2013. 192 p.


BibTeX

@phdthesis{97a234e1638f4f35bd7c43635d3d93ef,
title = "Therapeutic properties of hydrogen sulfide in ischemia / reperfusion injury",
abstract = "Waterstofsulfide beschermt organen tegen zuurstofgebrek Het zuurstofgebruik van muizen vermindert met 90{\%} als ze worden blootgesteld aan waterstofsulfide (H2S), het gas dat ruikt naar rotte eieren. UMCG-onderzoeker Eelke Bos vergelijkt deze situatie met winterslaap. Hij gebruikte de bevindingen om te onderzoeken hoe de organen van muizen beschermd kunnen worden, bijvoorbeeld tijdens transplantaties. De afgelopen jaren zijn nieuwe functies van H2S in het lichaam gevonden. Zo blijkt het in veel celtypen te worden gemaakt en speelt het een rol bij een aantal (patho)fysiologische processen zoals regulatie van de bloeddruk, ontstekingsprocessen en de activiteit van verschillende eiwitten. In het menselijk lichaam wordt H2S onder andere door het eiwit CSE aangemaakt. Bos stelt vast dat de H2S die door dit eiwit wordt gemaakt de nieren beschermt bij zuurstofgebrek. Ook laat hij zien dat bij mensen de hoeveelheid CSE in een nier die getransplanteerd wordt, verband houdt met de werking van de nier na de transplantatie.",
keywords = "Proefschriften (vorm), Cystathioninesynthetase, Winterslaap, Niertransplantatie, Lever, Stofwisseling, Transplantatie, Reperfusie, Ischemie, Zwavelwaterstof, farmacologie (geneeskunde)",
author = "Bos, {Eelke Marijn}",
note = "Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen",
year = "2013",
language = "English",
publisher = "[S.n.]",
school = "University of Groningen",

}

RIS

TY - THES

T1 - Therapeutic properties of hydrogen sulfide in ischemia / reperfusion injury

AU - Bos, Eelke Marijn

N1 - Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Waterstofsulfide beschermt organen tegen zuurstofgebrek Het zuurstofgebruik van muizen vermindert met 90% als ze worden blootgesteld aan waterstofsulfide (H2S), het gas dat ruikt naar rotte eieren. UMCG-onderzoeker Eelke Bos vergelijkt deze situatie met winterslaap. Hij gebruikte de bevindingen om te onderzoeken hoe de organen van muizen beschermd kunnen worden, bijvoorbeeld tijdens transplantaties. De afgelopen jaren zijn nieuwe functies van H2S in het lichaam gevonden. Zo blijkt het in veel celtypen te worden gemaakt en speelt het een rol bij een aantal (patho)fysiologische processen zoals regulatie van de bloeddruk, ontstekingsprocessen en de activiteit van verschillende eiwitten. In het menselijk lichaam wordt H2S onder andere door het eiwit CSE aangemaakt. Bos stelt vast dat de H2S die door dit eiwit wordt gemaakt de nieren beschermt bij zuurstofgebrek. Ook laat hij zien dat bij mensen de hoeveelheid CSE in een nier die getransplanteerd wordt, verband houdt met de werking van de nier na de transplantatie.

AB - Waterstofsulfide beschermt organen tegen zuurstofgebrek Het zuurstofgebruik van muizen vermindert met 90% als ze worden blootgesteld aan waterstofsulfide (H2S), het gas dat ruikt naar rotte eieren. UMCG-onderzoeker Eelke Bos vergelijkt deze situatie met winterslaap. Hij gebruikte de bevindingen om te onderzoeken hoe de organen van muizen beschermd kunnen worden, bijvoorbeeld tijdens transplantaties. De afgelopen jaren zijn nieuwe functies van H2S in het lichaam gevonden. Zo blijkt het in veel celtypen te worden gemaakt en speelt het een rol bij een aantal (patho)fysiologische processen zoals regulatie van de bloeddruk, ontstekingsprocessen en de activiteit van verschillende eiwitten. In het menselijk lichaam wordt H2S onder andere door het eiwit CSE aangemaakt. Bos stelt vast dat de H2S die door dit eiwit wordt gemaakt de nieren beschermt bij zuurstofgebrek. Ook laat hij zien dat bij mensen de hoeveelheid CSE in een nier die getransplanteerd wordt, verband houdt met de werking van de nier na de transplantatie.

KW - Proefschriften (vorm)

KW - Cystathioninesynthetase

KW - Winterslaap

KW - Niertransplantatie

KW - Lever

KW - Stofwisseling

KW - Transplantatie

KW - Reperfusie

KW - Ischemie

KW - Zwavelwaterstof

KW - farmacologie (geneeskunde)

M3 - Thesis fully internal (DIV)

PB - [S.n.]

ER -

ID: 14688012